Γιατί η Αφρική μαθαίνει κινέζικα

Μέσα από σημαντικές επενδύσεις, δάνεια, αλλά και δωρεές η Κίνα ενισχύει ολοένα περισσότερο την παρουσία της στην Αφρική. Υπάρχουν κίνδυνοι για την εγκαθίδρυση μιας νέας μορφής αποικιοκρατίας;
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Μάθημα κινεζικών στο Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Λάγος της Νιγηρίας. [Pius Utomi Ekpei/AFP]

Σε μια σχολική αίθουσα με κινέζικα βιβλία στα ράφια της βιβλιοθήκης, αφίσες στους τοίχους κι έναν πίνακα καλυμμένο από κινέζικα ιδεογράμματα, οι μαθητές επαναλαμβάνουν στα κινέζικα μετά τον καθηγητή τους: «Πού είναι η καντίνα;»

Και σε μια άλλη τάξη, περίπου 20 μαθητές τραγουδούν με ενθουσιασμό τον κινέζικο εθνικό ύμνο, τον οποίο διαδέχεται ένας ύμνος ακόμη, που συνήθως ακούγεται κατά την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Τα δύο περιστατικά λαμβάνουν χώρα στο Ντακάρ και το Ναϊρόμπι, πρωτεύουσες της Σενεγάλης και της Κένυας, που απέχουν από την Κίνα 8.000 και 11.500 χλμ αντίστοιχα.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερους εφήβους και νέους των δύο χωρών να σπεύσουν να μάθουν κινέζικα, σε ένα φαινόμενο με τάση διαρκώς αυξητική, που αφορά το σύνολο των χωρών της αφρικανικής ηπείρου. Την εξήγηση για το φαινόμενο έδωσε σε σχετικό ρεπορτάζ ο Αμτζάντ Φακίχ, ένας από τους πολλούς Τανζανούς κατοίκους του Νταρ Ελ Σαλάαμ, που μαθαίνει κινέζικα ελπίζοντας οι κόποι του να ανταμειφθούν άμεσα: Απλούστατα, «οι Κινέζοι έρχονται εδώ για να κάνουν μπίζνες και δεν μιλούν αγγλικά».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.