«Αφήνουμε τους νεκρούς να μιλήσουν»

Στις Φιλιππίνες, όπου ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών μετράει χιλιάδες νεκρούς, μια ιατροδικαστής κι ένας κληρικός δίνουν έναν μοναχικό αγώνα για τη δικαίωση των θυμάτων.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Ο πάτερ Φλάβιο Βιλανουέβα προσεύχεται με συγγενείς θυμάτων του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» του Ντουτέρτε στο κοιμητήριο Μπάγκμπαγκ της Μανίλα, 10 Ιουνίου 2022. [JAM STA ROSA / AFP]

Στην πατρίδα της, η Ρακέλ Φορτούν είναι διάσημη, κάτι μάλλον απρόσμενο για ιατροδικαστή. Η Δρ Φορτούν είναι θέλει να δώσει πίσω στους νεκρούς τη φωνή τους, θέλει να τους επιτρέψει να πουν την ιστορία τους. Οι νεκροί για τους οποίους νοιάζεται η 60χρονη γιατρός από τη Μανίλα, όσο ακόμη ζούσαν ήταν οι πιο φτωχοί από τους φτωχούς, οι πιο περιθωριακοί ανάμεσα σε περιθωριακούς. Αυτοί είναι τα χιλιάδες θύματα του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε και που ακόμη δεν έχει πάρει τέλος. Η Δρ Φορτούν διεξάγει σήμερα την πρώτη ανεξάρτητη ιατροδικαστική έρευνα πάνω στις συνθήκες θανάτου αυτών των ανθρώπων. Και το κάνει μόνη της.

Από το 2016, ο Ντουτέρτε έχει αιματοκυλίσει τη χώρα, με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Άνθρωποι βρίσκονται δολοφονημένοι σε σοκάκια ή μέσα στα σπίτια τους, συχνά με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους, με μια σφαίρα στο κεφάλι. Πολύ συχνά οι δράστες είναι αστυνομικοί – ο Ντουτέρτε τους είχε δώσει το ελεύθερο να μπαίνουν στα σπίτια των υπόπτων και να δολοφονούν εάν συναντήσουν αντίσταση. Και καθόλου τυχαία, η αιτιολογία για τους βίαιους θανάτους είναι πάρα πολύ συχνά η αντίσταση κατά της αρχής.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.