Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
000_32cw4pvm.jpeg
Ο πάτερ Φλάβιο Βιλανουέβα προσεύχεται με συγγενείς θυμάτων του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» του Ντουτέρτε στο κοιμητήριο Μπάγκμπαγκ της Μανίλα, 10 Ιουνίου 2022. [JAM STA ROSA / AFP]

«Αφήνουμε τους νεκρούς να μιλήσουν»

Στις Φιλιππίνες, όπου ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών μετράει χιλιάδες νεκρούς, μια ιατροδικαστής κι ένας κληρικός δίνουν έναν μοναχικό αγώνα για τη δικαίωση των θυμάτων.
Ο πάτερ Φλάβιο Βιλανουέβα προσεύχεται με συγγενείς θυμάτων του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» του Ντουτέρτε στο κοιμητήριο Μπάγκμπαγκ της Μανίλα, 10 Ιουνίου 2022. [JAM STA ROSA / AFP]

Στην πατρίδα της, η Ρακέλ Φορτούν είναι διάσημη, κάτι μάλλον απρόσμενο για ιατροδικαστή. Η Δρ Φορτούν είναι θέλει να δώσει πίσω στους νεκρούς τη φωνή τους, θέλει να τους επιτρέψει να πουν την ιστορία τους. Οι νεκροί για τους οποίους νοιάζεται η 60χρονη γιατρός από τη Μανίλα, όσο ακόμη ζούσαν ήταν οι πιο φτωχοί από τους φτωχούς, οι πιο περιθωριακοί ανάμεσα σε περιθωριακούς. Αυτοί είναι τα χιλιάδες θύματα του «πολέμου κατά των ναρκωτικών» που εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε και που ακόμη δεν έχει πάρει τέλος. Η Δρ Φορτούν διεξάγει σήμερα την πρώτη ανεξάρτητη ιατροδικαστική έρευνα πάνω στις συνθήκες θανάτου αυτών των ανθρώπων. Και το κάνει μόνη της.

Από το 2016, ο Ντουτέρτε έχει αιματοκυλίσει τη χώρα, με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Άνθρωποι βρίσκονται δολοφονημένοι σε σοκάκια ή μέσα στα σπίτια τους, συχνά με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους, με μια σφαίρα στο κεφάλι. Πολύ συχνά οι δράστες είναι αστυνομικοί – ο Ντουτέρτε τους είχε δώσει το ελεύθερο να μπαίνουν στα σπίτια των υπόπτων και να δολοφονούν εάν συναντήσουν αντίσταση. Και καθόλου τυχαία, η αιτιολογία για τους βίαιους θανάτους είναι πάρα πολύ συχνά η αντίσταση κατά της αρχής.

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη