Οι Ταλιμπάν σαμποτάρουν τα πολύτιμα χαλιά του Αφγανιστάν

Τα χειροποίητα χαλιά από το Αφγανιστάν είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο για την ποιότητά τους. Με τη μετάβαση της εξουσίας στους Ταλιμπάν, αυτή η βιομηχανία εγκλωβίστηκε και αναζητά τρόπο να συνεχίσει να υπάρχει.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Πωλητές χαλιών στο Αφγανιστάν απλώνουν την πραμάτεια τους στο μαγαζί τους στην Καμπούλ, τον Σεπτέμβριο του 2021. [WAKIL KOHSAR/AFP]

Με τη δραπέτευση του πρώην προέδρου Ασράφ Γκάνι και την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης του Αφγανιστάν, ο οικονομικός τροχός της χώρας σταμάτησε να γυρίζει και οι περισσότερες θέσεις εργασίας χάθηκαν. Οι ζωές πολλών ανθρώπων ανατράπηκαν και η ανεργία ανήλθε σε ιστορικό υψηλό χωρίς προηγούμενο. Οι δρόμοι της Καμπούλ γέμισαν με ανθρώπους που πουλούσαν τα είδη του σπιτιού τους για να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Η βαθιά κρίση επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομίας, μαζί και αυτόν της κατασκευής χαλιού.

Τα χαλιά του Αφγανιστάν είναι υφασμένα στο χέρι και γνωστά σε όλον τον κόσμο για την ποιότητά τους. Η παραγωγή του κάθε χαλιού διαρκεί από εννέα μήνες έως έναν χρόνο. Η αφγανική ταπητουργία έχει μια παράδοση 2.500 χρόνων· λέγεται μάλιστα πως ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος έστειλε ένα χαλί από την περιοχή στη μητέρα του. Σύμφωνα με έκθεση της αφγανικής κυβέρνησης του 2018, οι εξαγωγές χαλιών είχαν αξία 90 εκατομμύρια δολάρια. Όμως ήδη από τότε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, το μερίδιό τους είχε συρρικνωθεί στο 6% των συνολικών εξαγωγών από 27% μέσα σε λιγότερο από μια δεκαετία. Η πανδημία της Covid-19 επέφερε άλλο ένα χτύπημα στον παραγωγικό αυτό τομέα. Και μετά ήρθαν οι Ταλιμπάν.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.