Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
v2.jpg
Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, The Toilet of Venus (The Rokeby Venus), c. 1647-1651. [National Gallery, London]

Ερωτευμένος με έναν Βελάσκεθ

Ένας Άγγλος βιβλιοπώλης του 19ου αιώνα σκοντάφτει πάνω σε έναν χαμένο, όπως πιστεύει, πίνακα του κορυφαίου ζωγράφου του μπαρόκ και θυσιάζει τα πάντα γι’ αυτόν. Την αληθινή αστυνομική ιστορία εμμονής με ένα έργο τέχνης αποτυπώνει η Λόρα Κάμινγκ στο βιβλίο «The Vanishing Velazquez».
Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, The Toilet of Venus (The Rokeby Venus), c. 1647-1651. [National Gallery, London]

Το 1845 ένας βιβλιοπώλης με τριμμένο, μαύρο πανωφόρι αντικρίζει την αιωνιότητα. Ονομάζεται Τζoν Σνερ, είναι 34 χρονών και ζει στο Ρέντιγκ της νότιας Αγγλίας. Δεν έχει λεπτό γούστο, ούτε αριστοκρατική καταγωγή, δεν έχει πάνω του τίποτα το ιδιαίτερο, είναι εργατικός και λίγο εσωστρεφής, δεν έχει τίποτα να περιμένει ή να φοβάται, είναι παντρεμένος με την Ισαβέλα, έχουν μαζί τέσσερα παιδιά, είναι συλλέκτης βιβλίων και ρεπροντιξιόν έργων ζωγραφικής. Μάλλον αυτό το τελευταίο, το φλερτ του δηλαδή με την τέχνη, είναι η μοναδική παρέκκλισή του από μια ζωή πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη μουντάδα της βικτοριανής Αγγλίας.

Εκείνο το πρωινό είχε πάει σε μία δημοπρασία έργων τέχνης που φιλοξενούνταν σε ένα εγκαταλελειμμένο οικοτροφείο. Ένα πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Α’ της Αγγλίας σε νεαρή ηλικία τραβάει το βλέμμα του για κάμποση ώρα –στον κατάλογο αναγράφεται ότι είναι κατά πάσα πιθανότητα φιλοτεχνημένο από τον Βαν Ντάικ, έναν αδιαμφισβήτητα περιζήτητο καλλιτέχνη στην Βρετανία των μέσων του 19ου αιώνα. Εκείνος όμως διαισθάνεται ότι έχει να κάνει με κάτι ακόμα πιο σπάνιο. Το παχύ στρώμα μουτζούρας και βρωμιάς πάνω στον πίνακα δεν τον πτοεί. Θα είναι ο σαγηνευμένος υπερθεματιστής. Τον αγοράζει για

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη