Ερωτευμένος με έναν Βελάσκεθ

Ένας Άγγλος βιβλιοπώλης του 19ου αιώνα σκοντάφτει πάνω σε έναν χαμένο, όπως πιστεύει, πίνακα του κορυφαίου ζωγράφου του μπαρόκ και θυσιάζει τα πάντα γι’ αυτόν. Την αληθινή αστυνομική ιστορία εμμονής με ένα έργο τέχνης αποτυπώνει η Λόρα Κάμινγκ στο βιβλίο «The Vanishing Velazquez».
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, The Toilet of Venus (The Rokeby Venus), c. 1647-1651. [National Gallery, London]

Το 1845 ένας βιβλιοπώλης με τριμμένο, μαύρο πανωφόρι αντικρίζει την αιωνιότητα. Ονομάζεται Τζoν Σνερ, είναι 34 χρονών και ζει στο Ρέντιγκ της νότιας Αγγλίας. Δεν έχει λεπτό γούστο, ούτε αριστοκρατική καταγωγή, δεν έχει πάνω του τίποτα το ιδιαίτερο, είναι εργατικός και λίγο εσωστρεφής, δεν έχει τίποτα να περιμένει ή να φοβάται, είναι παντρεμένος με την Ισαβέλα, έχουν μαζί τέσσερα παιδιά, είναι συλλέκτης βιβλίων και ρεπροντιξιόν έργων ζωγραφικής. Μάλλον αυτό το τελευταίο, το φλερτ του δηλαδή με την τέχνη, είναι η μοναδική παρέκκλισή του από μια ζωή πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη μουντάδα της βικτοριανής Αγγλίας.

Εκείνο το πρωινό είχε πάει σε μία δημοπρασία έργων τέχνης που φιλοξενούνταν σε ένα εγκαταλελειμμένο οικοτροφείο. Ένα πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Α’ της Αγγλίας σε νεαρή ηλικία τραβάει το βλέμμα του για κάμποση ώρα –στον κατάλογο αναγράφεται ότι είναι κατά πάσα πιθανότητα φιλοτεχνημένο από τον Βαν Ντάικ, έναν αδιαμφισβήτητα περιζήτητο καλλιτέχνη στην Βρετανία των μέσων του 19ου αιώνα. Εκείνος όμως διαισθάνεται ότι έχει να κάνει με κάτι ακόμα πιο σπάνιο. Το παχύ στρώμα μουτζούρας και βρωμιάς πάνω στον πίνακα δεν τον πτοεί. Θα είναι ο σαγηνευμένος υπερθεματιστής. Τον αγοράζει για 8 λίρες. Όσο θα αγόραζε έναν γάιδαρο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.