
Ένα αρχείο ξαναγράφει την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Δεκάδες χιλιάδες φάκελοι υπόπτων και καταδικασθέντων για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι για πρώτη φορά προσβάσιμοι στους ερευνητές και το ευρύ κοινό. Αυτά τα ιστορικά ντοκουμέντα που παρέμεναν σφραγισμένα για πάνω από εβδομήντα χρόνια, περιέχονται στο αρχείο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για Εγκλήματα Πολέμου, μιας επιτροπής που στη διάρκεια του σύντομου βίου της, από το 1943 έως το 1948, πρόλαβε να συγκεντρώσει στοιχεία για 36.000 υπόπτους για εγκλήματα πολέμου και να υποστηρίξει 2.000 δίκες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι προσπάθειες της συγκεκριμένης Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών να διαλευκάνει τα εγκλήματα των Ναζί και να τους οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης, παρέμεναν επί δεκαετίες στο σκοτάδι.
Αυτό άλλαξε πριν ένα μήνα και πλέον μεγάλο μέρος του αρχείου είναι προσβάσιμο ηλεκτρονικά, καθώς τα αρχεία 900GB της επιτροπής περιήλθαν στη Wiener Library του Λονδίνου, μια βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε από τον αυτοεξόριστο Γερμανοεβραίο Άλφρεντ Βίνερ που διέβλεψε τον ναζιστικό κίνδυνο αρκετά νωρίς και άρχισε να συγκεντρώνει υλικό για τις διώξεις των Εβραίων ήδη από το 1925.
![H βιβλιοθήκη Wiener στο Bloomsbury του Λονδίνου. [Rachael Smith and Barbara Weiss Architects ] dsc06227edit-.jpg](/sites/default/files/styles/image_ckeditor_small/public/migrated/dsc06227edit-_1.jpg?itok=E1wc75ad)
Κι αν ανάμεσα στα στοιχεία που έρχονται για πρώτη φορά στο φως υπάρχουν