Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cover-rei.jpg

Rei Kawakubo, το όραμα της ανατροπής

Μία μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης αναδεικνύει την τόλμη πίσω από τις δημιουργίες της πρωτοποριακής σχεδιάστριας.

Στο δοκίμιο Το Εγκώμιο της Σκιάς, ο Iάπωνας συγγραφέας Jun'ichirō Tanizaki περιέγραφε το 1933 καθημερινές όψεις της ιαπωνικής ομορφιάς και αποκάλυπτε μία αισθητική ολότελα ξένη προς τα δυτικά πρότυπα. Έκανε λόγο για την καπνισμένη και θολή πατίνα, το μισοσκόταδο, τη συννεφιασμένη λάμψη, τα παιχνίδια της σκιάς, το ψεγάδι στο ωραίο, την κομψότητα του ατελούς, τη σημασία των αποχρώσεων. Με μία τέτοια παράδοση, κυρίως με την φιλοσοφική οπτική του Ζεν στον βουδισμό, οι δημιουργίες της Rei Kawakubo ίσως φαντάζουν σαγηνευτικά παράξενες στο βλέμμα του δυτικού, αλλά ιδωμένες στο πλαίσιο της ιαπωνικής κουλτούρας βρίσκουν την καταγωγή και τη συνέχειά τους.

Image
04kawakubo-web2.jpg
H Kawakubo φωτογραφημένη από τον Paolo Roversi το 2016. [Paolo Roversi/Comme des Garcons]

Το πιο διάσημο όνομα στο χώρο της ιαπωνικής μόδας μαζί με τoυς ίδιας γενιάς Issey Miyake και Υοjhi Yamamoto, η 75χρονη Kawakubo έχει ως αρχή της την ελευθερία από κάθε σύμβαση. Στον ιστότοπο της Comme des Garçonsσαν αγόρια» από ένα τραγούδι της Φρανσουάζ Αρντί), της φίρμας που ίδρυσε το 1969, το μότο «Wear your freedom» εκφράζει την τόλμη, το όραμα της καινοτομίας και του πειραματισμού και την απομάκρυνση από δοκιμασμένες φόρμες που χαρακτηρίζει το έργο της.

Ουρές-ρεκόρ σχηματίστηκαν έξω από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης στα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη