Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover-filosofof.jpg
Ο Φιλοσοφώφ ως αξιωματικός του Ρωσικού στρατού σε εκδρομή στο Raslovlevo.

O ναύαρχος φαροφύλακας

Η περιπετειώδης ζωή ενός ναυάρχου της τσαρικής Ρωσίας, που κατέληξε να πίνει τσάι στον φάρο των Αντικυθήρων.
Ο Φιλοσοφώφ ως αξιωματικός του Ρωσικού στρατού σε εκδρομή στο Raslovlevo.

Εκτός από μεγάλα ονόματα και γεγονότα, η ιστορία συχνά μας επιφυλάσσει ιστορίες μικρών και άσημων ηρώων, που τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν σε θάρρος και έργο από τους «σημαντικούς» της ιστοριογραφίας. Ένας από αυτούς υπήρξε ο Νικόλαος Φιλοσοφώφ, ο ναύαρχος της αυτοκρατορικής Ρωσίας που μετά από πολλές περιπέτειες προσάραξε στα Κύθηρα, και τα έκανε δεύτερη πατρίδα του. Η προσφορά του Φιλοσοφώφ στα Κύθηρα θεωρείται μοναδική, τόσο για τις υπηρεσίες του στον φάρο Απολυτάρες, όσο και για την ταξινόμηση και διάσωση του ιστορικού αρχείου των Αντικυθήρων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πώς όμως ο ναύαρχος της τσαρικής Ρωσίας κατέληξε σε έναν ελληνικό βράχο;

Image
goneis_copy.jpg
Ο πατέρας του Φιλοσοφώφ, γραμματέας της βασίλισσας Όλγας των Ελλήνων, η μητέρα του, Σοφία, κόρη του στρατηγού Αλεξέι Ιβάνωφ και ο ίδιος σε παιδική ηλικία.

Ο Νικόλαος Φιλοσοφώφ, τέκνο αριστοκρατικής οικογένειας με μακρά παράδοση στα στρατιωτικά και πολιτικά κλιμάκια της τσαρικής Ρωσίας, γεννιέται στην Αγία Πετρούπολη στις 28 Απριλίου 1867. Ο πατέρας του υπηρετεί με τον βαθμό του αξιωματικού τον αυτοκρατορικό στόλο και αργότερα γίνεται γραμματέας της βασίλισσας Όλγας, συζύγου του βασιλέα Γεωργίου των Ελλήνων. H μητέρα του είναι κόρη του στρατηγού Αλεξέι Ιβάνωφ και ο παππούς του, Ν. Ιλαριόνοβιτς Φιλοσοφώφ, ήρωας του Ρωσοτουρκικού πόλεμου του 1828-29.

Image
filosofov_004_.jpg
Οι αξιωματικοί του θωρηκτού Pamiat Azova. Στη μέση ο πλοίαρχος N. N. Lomen. Ο Φιλοσοφώφ είναι μάλλον 2ος από αριστέρα, όρθιος.

Ο Φιλοσοφώφ αποφοιτά το 1887 από τη ρωσική Σχολή

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη