Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
cover-dieter.jpg
Ο Dieter Rams σχεδιάζει στην Braun, δεκαετία 1970. [Αbisag Tüllmann]

Αυτό που κρατάς το σχεδίασε πιθανότατα ο Dieter Rams

Του οφείλεις το ξυπνητήρι σου, το πιστολάκι σου, τον στίφτη σου, την ξυριστική σου. Toυ οφείλεις πιθανότατα και το iPod ή το Mac σου καθώς η Apple βασίστηκε πάνω στα σχέδια είχε κάνει ο Rams δεκαετίες πριν για την Braun. Τώρα ο σκηνοθέτης του Helvetica κάνει ντοκιμαντέρ τη ζωή του κορυφαίου βιομηχανικού ντιζάινερ του 20ού αιώνα.
Ο Dieter Rams σχεδιάζει στην Braun, δεκαετία 1970. [Αbisag Tüllmann]

Ο Jony Ive, ο διεθνώς αναγνωρισμένος σχεδιαστής της Apple πίσω από το MacBook Air, το iMac, το iPad και πολλά άλλα, εξηγεί: «Οι περισσότεροι μεγαλώσαμε σε ένα σπίτι που είχε ένα Braun ξυπνητήρι ή κάποιο άλλο προϊόν που σχεδίασε, όμως δεν ξέραμε ποιος βρισκόταν πίσω από αυτό. Πολλοί σχεδιαστές εκείνης της εποχής έμειναν παραγνωρισμένοι από το ευρύ κοινό. Όταν σπούδαζα σχέδιο τη δεκαετία του 1980, διάβασα για τον Rams και την ομάδα του στην Braun. Όμως το να διαβάζεις δεν είναι το ίδιο με το να βλέπεις ή να χρησιμοποιείς τα προϊόντα του. Ο Rams ορίζεται από αυτά που κάνει, παρά από αυτά που λέει. Κι αυτό που έκανε ήταν να δημιουργήσει εκατοντάδες προϊόντα υπέροχης σύλληψης και σχεδίασης. Προϊόντα που ήταν όμορφα φτιαγμένα και απόλυτα προσιτά». Ο ίδιος ομολογεί ότι τα προϊόντα που σχεδίασε για την Apple είναι φόρος τιμής στον Dieter Rams.

Weniger, aber besser

Ένας από τους πιο επιδραστικούς βιομηχανικούς σχεδιαστές του 20ου αιώνα γεννήθηκε το 1932 στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Επηρεάστηκε έντονα από τον ξυλουργό παππού του και κάποια πρώτα βραβεία που κέρδισε στην ξυλουργική τον οδήγησαν στην αρχιτεκτονική –ήταν οι αρχές του ’50, όταν η Γερμανία βρισκόταν σε οργασμό ανοικοδόμησης

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη