Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
cover-clash.jpg

H Σύγκρουση των Πολιτισμών ξεκίνησε

To 1993, ο Χάντιγκτον, σε πλήρη αντιδιαστολή με τον Φουκουγιάμα, προειδοποιούσε ότι ο πόλεμος των ιδεών είχε τελειώσει και ξεκινούσε ο πόλεμος των πολιτισμών.

Το 1993 ένα άρθρο στο Foreign Affairs με τίτλο «Η σύγκρουση των πολιτισμών;» προκάλεσε περισσότερες συζητήσεις από οποιοδήποτε άλλο είχε δημοσιεύσει η επιθεώρηση από τη δεκαετία του 1940. Ο συντάκτης του, Σάμιουελ Χάντιγκτον, καθηγητής στο Χάρβαρντ, δεν συμμεριζόταν την αισιοδοξία της μεταψυχροπολεμικής εποχής. Αντίθετα προειδοποιούσε για τον ερχομό ενός νέου είδους πολέμου.

Το τέλος της ιστορίας που δεν ήρθε

Ποιος θυμάται πια το ογκώδες βιβλίο Το τέλος της ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος; Κι όμως, το 1992 η αισιόδοξη ανάλυση του Φράνσις Φουκουγιάμα βρισκόταν στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων για τις διεθνείς σχέσεις, όπως αυτές διαμορφώνονταν στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο. O καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας είχε στην ουσία γράψει έναν διθύραμβο για τη νίκη της δημοκρατίας και της παγκοσμιοποιημένης φιλελεύθερης οικονομίας. Κατά την γνώμη του, η κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ σήμαινε την απαρχή μίας νέας ειρηνικής περιόδου για την ανθρωπότητα.

Remote video URL

Ο πολιτειολόγος Χάντιγκτον, μελετώντας αυτό το ευχολόγιο, αποφάσισε να διαλύσει τις αυταπάτες που γεννήθηκαν με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στο άρθρο του στο Foreign Affairs αμφισβητούσε τις προσδοκίες των αισιόδοξων για το τέλος των

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη