Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
cover-kpisn.jpg
SNFCC Construction Aerial © Joint Venture Salini Impregilo-Terna

ΚΠΙΣΝ: Χάος και Πολιτισμός

Το βιβλίο Chaos and Culture της ιστορικού της αρχιτεκτονικής Victoria Newhouse αποκαλύπτει τα παρασκήνια της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώ παράλληλα διηγείται μια ιστορία ελπίδας και εθνικής ταυτότητας. Η Γεωργία Νάκου, η οποία συνεργάστηκε ως σύμβουλος-μεταφράστρια στη συγγραφή του, διηγείται.
SNFCC Construction Aerial © Joint Venture Salini Impregilo-Terna

«Όταν οι τοπικές αρχές ενέκριναν τα κονδύλια το 2001, το κόστος της κατασκευής είχε υπολογιστεί στα 186 εκατ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση προγραμματίστηκε για το 2010. Μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση με τον κατασκευαστή το 2006, ο προϋπολογισμός είχε αναθεωρηθεί στα 351,8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 ο αριθμός αυτός ανήλθε στα 798 εκατ. ευρώ και τα εγκαίνια αναβλήθηκαν για το 2017. Όταν ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας ρωτήθηκε από δημοσιογράφους έγκριτου τοπικού μέσου για την τεράστια διόγκωση του κόστους, εκείνος έριξε τις ευθύνες σε καθυστερήσεις στον σχεδιασμό, διαφωνίες στην υλοποίηση, ακόμα και στάσεις εργασίας».


Δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις το άρθρο; Άκουσε το podcast από την Γεωργία Νάκου:

Περισσότερα inside podcasts εδώ.


Η αφήγηση αυτή παρατίθεται στον επίλογο του βιβλίου Chaos and Culture της Victoria Newhouse (Monacelli Press, 2017), που έχει ως κεντρικό θέμα τον σχεδιασμό και υλοποίηση το Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Όμως το συγκεκριμένο κείμενο δεν αναφέρεται στο ΚΠΙΣΝ, αλλά στην Elbphilharmonie του Αμβούργου, ένα από τέσσερα επιλεγμένα παραδείγματα πολιτισμικών πρότζεκτ μεγάλης κλίμακας που ξέφυγαν καταστροφικά από τον έλεγχο των δημιουργών και των χρηματοδοτών τους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη