Τα 5 απρόοπτα των βρετανικών εκλογών

Από νέα «Σιδηρά Κυρία» του Brexit, η Τερέζα Μέι βρέθηκε μέσα σε μια νύχτα να απολογείται στους βουλευτές της που έχασαν τις έδρες τους χάρη στο παρακινδυνευμένο της εγχείρημα. Πολλές ήταν οι πτυχές, οι αλληλεπιδράσεις και τα απρόοπτα που συνθέτουν αυτή τη μεγάλη ανατροπή.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Διαδήλωση έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας της Μέι με τους «ψεκασμένους» Βορειο-ιρλανδούς που αρνούνται την κλιματική αλλαγή και πιστεύουν ότι η Γη έχει ηλικία 6.000 χρόνια. [JUSTIN TALLIS / AFP]DUP

«Έπαιξε κι έχασε» ήταν το σχόλιο που επικράτησε για την Τερέζα Μέι στον απόηχο των εκλογικών αποτελεσμάτων. Προκήρυξε πρόωρες εκλογές προκειμένου να ενισχύσει την πλειοψηφία της και τελικά έμεινε 13 λιγότερες έδρες από το 2015, και 8 έδρες κάτω από το απαιτούμενο για αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται στήριξη από δεύτερο κόμμα για να συγκυβερνήσει.

1. Ο Κόρμπιν τελικά εκλέξιμος (μέχρι ενός σημείου)

Πολλοί ήταν αυτοί που το 2015 ξέγραψαν τους Εργατικούς, όταν ηγέτης τους εκλέχθηκε –σχεδόν «από σπόντα»– ο παλαιάς κοπής αριστεριστής Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος δίχασε το κόμμα. Η απόρριψη του από αναλυτές αλλά και τους ίδιους του τους βουλευτές είχε κυρίως ιδεολογική χροιά, καθώς ήταν γνωστός για την εσωτερική αντιπολίτευση που ασκούσε στον κεντρώο Τόνι Μπλερ και τους διαδόχους του, ενώ πολλές απόψεις του έρχονται σε αντίθεση με πάγιες θέσεις των μελών του κόμματος ευρύτερα (π.χ. η χλιαρή στάση του απέναντι στο Brexit, η αντίθεσή του στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας). Πολλοί όμως ήταν και αυτοί που τον απέρριπταν για πρακτικούς λόγους «μη εκλογιμότητας» με τη βεβαιότητα ότι η απήχηση του στους ψηφοφόρους ήταν περιορισμένη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.