
Το 2019 μας απασχόλησαν πολλά και κρίσιμα ζητήματα, από την –πιο επίκαιρη από ποτέ– κλιματική κρίση μέχρι τους «καθαριστές» του Facebook, και από τα DNA τεστ γενετικής καταγωγής μέχρι τις επενδύσεις-πρόκληση για τη κυβέρνηση. Φέτος δημοσιεύσαμε πάνω από 600 άρθρα, ρεπορτάζ, αφιερώματα, έρευνες και long reads. Συγκεντρώσαμε εδώ μια λίστα με τα θέματα που οι αναγνώστες και οι συνδρομητές του inside story διάβασαν περισσότερο, ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο.
Κάθε Σάββατο ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος στη στήλη «Off Screen» αναλύει την πολιτική επικαιρότητα της εβδομάδας, αποκαλύπτοντας πτυχές γνωστών θεμάτων, ή ξεσκεπάζοντας θέματα που έμειναν στο περιθώριο. Το Off Screen είναι μια εναλλακτική ανάγνωση των πολιτικών ειδήσεων, όπου κάθε μία παίρνει τον χώρο που της αξίζει. Βρείτε τη στήλη εδώ.
Δύο χρόνια τώρα, η πόλη του Βόλου ταλαιπωρείται από μια μυρωδιά καμένου πλαστικού που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και προκαλεί έντονο βήχα, φαρυγγαλγία, ρινόρροια και δερματικά προβλήματα. Οι αρμόδιοι φορείς άργησαν πολύ να πάρουν μπροστά. Διαβάστε το άρθρο της Δανάης Μαραγκουδάκη εδώ.
Το 2019 ήταν η χρονιά που τα διεθνή μίντια κάλυψαν όσο ποτέ άλλοτε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα. Σε αυτό το πλαίσιο το inside story πραγματοποίησε φέτος μία σειρά από ερευνητικά ρεπορτάζ σχετικά με την κλιματική κρίση, τα οποία κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα της θεματικής, από τα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Κύπρο, έως τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την προστασία των περιοχών Natura 2000, τους ΧΥΤΑ, την ανακύκλωση και τη χρήση πλαστικής σακούλας, τους χώρους πρασίνου στην Αθήνα και τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα στη Δυτική Μακεδονία. Βρείτε όλα τα άρθρα για το περιβάλλον εδώ (πρόσβαση μόνο για συνδρομητές).
Εκκινώντας από την κοινή στάση Ελλάδας και Πολωνίας απέναντι στα μέτρα που θέλει να επιβάλει η ΕΕ για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η δημοσιογραφική ομάδα The Manifold στην Ελλάδα και η Justyna Piszczatowska στην Πολωνία, υποστηριζόμενοι από το Journalismfund.eu, ξετυλίγουν το νήμα των πολιτικών του λιγνίτη. Το inside story παρουσιάζει σε συνέχειες την πολύμηνη έρευνα που εκτείνεται από τα περιβαλλοντικά ζητήματα μέχρι τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις κι από τις δράσεις και βλέψεις των ομάδων πίεσης μέχρι το οριστικό τέλος της λιγνιτικής εποχής. Βρείτε όλα τα μέρη της έρευνας συγκεντρωμένα εδώ (πρόσβαση μόνο για συνδρομητές).
Με την προσοχή στραμμένη στις αυξήσεις των προμηθειών στα ATM και την επιβολή χρεώσεων για τραπεζικές υπηρεσίες που μέχρι πρότινος παρέχονταν δωρεάν, οι ανατιμήσεις στο e-banking έχουν περάσει σχεδόν απαρατήρητες. Το inside story μελέτησε τα τιμολόγια για εξόφληση λογαριασμών και παρουσιάζει αναλυτικά τις online χρεώσεις ανά τράπεζα. Διαβάστε το ρεπορτάζ της Ελίζας Τριανταφύλλου εδώ.
Τα δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα για την επιχειρηματική δραστηριότητα της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, το πόρισμα-«φωτιά» της Deloitte, ο πακτωλός των δανείων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις και η εκκωφαντική απουσία ελέγχου από τις αρχές. Η ιστορία μιας διχοτομημένης εταιρείας που αλλάζει χέρια. Διαβάστε το άρθρο της Αλεξάνδρας Γκίτση εδώ.
Η αγορά των ρυμουλκών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ τον μήνα, και μοιράζεται σε λιγότερες από πέντε εταιρείες. Η δικογραφία που μελέτησε το inside story για την κατηγορία του καρτέλ περιέχει πόλεμο, συμμαχίες, τραυματίες και θύματα. Διαβάστε το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου εδώ.
Τόνωση εθνικής υπερηφάνειας ή καλλιέργεια κριτικής σκέψης; Έμφαση στο ένδοξο παρελθόν ή προσέγγιση χωρίς αγκυλώσεις; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που τίθενται κάθε φορά στη συζήτηση για το περιεχόμενο, τους στόχους και τη διδασκαλία της σχολικής ιστορίας. Διαβάστε το άρθρο του Δημήτρη Παπακυριακού εδώ.
Ελληνικά υπουργεία, διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ. Πώς, σε ποιους και για ποιους λόγους διατέθηκαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού την τελευταία τετραετία. Διαβάστε το άρθρο του Γιάννη Γορανίτη εδώ.
Η Φωτεινή λέει πως υπάρχει μια εικόνα που δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό της. Δεν θα την περιγράψει, «δεν θέλεις να ξέρεις» λέει στην Κατερίνα Οικονομάκου. Οι άνθρωποι που φροντίζουν να μην φτάσουν ως εμάς ο λόγος μίσους και η βία στις πιο ακραίες εκδοχές τους, έχουν αντικρίσει με τα δικά τους μάτια τον τρόμο. Τρεις πρώην συντονιστές περιεχομένου του ελληνικού Facebook, μιλούν στο inside story. Διαβάστε το άρθρο της Κατερίνας Οικονομάκου εδώ.
Η απίστευτη ιστορία του 70χρονου συνταξιούχου, πρώην στρατιώτη της Ανατολικής Γερμανίας, που στρατολογήθηκε από την τουρκική MIT για να συλλέγει πληροφορίες σε βάρος της Ελλάδας. Η υπόθεσή του τελεσιδίκησε στις 9 Οκτωβρίου 2019 στο Εφετείο της Ρόδου, που τον έκρινε ένοχο για κατασκοπεία σε βαθμό κακουργήματος. Διαβάστε το άρθρο του Γιάννη Σουλιώτη εδώ.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα; Για να το μάθουμε, συμβουλευτήκαμε τις σημαντικότερες μελέτες και μετρήσεις αρμόδιων φορέων και οργανισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διαβάστε το άρθρο της Δήμητρας Καδδά εδώ. Το άρθρο αυτό, πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση συνδρομητή του inside story, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας συμμετοχικής δημοσιογραφίας #YourStory3.
Πότε θα είναι έτοιμο το θρυλούμενο μετρό της συμπρωτεύουσας; Τι κοστίζει η μία και η άλλη λύση (της απομάκρυνσης των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου ή της in situ ανάδειξης) και πόσο θα καθυστερήσει η κάθε μία; Τα ενδεχόμενα γύρω από τον Σταθμό Βενιζέλου, τη σύμβαση με τον ανάδοχο και τυχόν αποζημιώσεις που θα εγείρει η κατασκευάστρια εταιρεία για τη νέα καθυστέρηση. Διαβάστε το άρθρο της Σοφίας Χριστοφορίδου εδώ.
Τα καταναλωτικά τεστ που υπόσχονται να σας αποκαλύψουν την εθνοτική καταγωγή σας, και να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε άγνωστους συγγενείς, κρύβουν και αρκετές παγίδες. Είστε διατεθειμένοι να μάθετε τη γενετική κληρονομιά σας, με αντίτιμο την παραχώρηση των ευαίσθητων δεδομένων και του γονιδιώματός σας σε μία ιδιωτική εταιρεία; Διαβάστε το άρθρο του Γιάννη Γορανίτη εδώ. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε, επίσης, μετά από ιδέα συνδρομητή του inside story για το #YourStory3.
Στα χρόνια της κρίσης, λόγω ψυχικής και οικονομικής καταπόνησης, όλο και περισσότερα ζευγάρια οδηγούνται σε συναινετικά διαζύγια. Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι πλέον, χωριστό δρόμο παίρνουν συχνά ακόμα και άνθρωποι που μετρούν δεκαετίες έγγαμου βίου. Διαβάστε το άρθρο δημοσιογραφίας δεδομένων του Σταύρο Μαλιχούδη εδώ.
Ποιο ήταν το χέρι που έκαψε το δάσος της μονής Μακρυμάλλη και της Άτταλης στην Εύβοια; Έφταιξαν οι ύποπτοι για εμπρησμό που κλήθηκαν για ανάκριση, η χρόνια πάσχουσα δασοπροστασία, η ερήμωση του δάσους από παραγωγικές δραστηριότητες, η κλιματική αλλαγή ή όλα αυτά μαζί; Διαβάστε το άρθρο της Αλεξίας Τσαγκάρη και δείτε το media story εδώ.
Ιστορία, πεζογραφία, οικονομία, ακόμη και δικαιοσύνη. Κάθε χρονιά οι συντάκτες του inside story επιλέγουν τα βιβλία που προτείνουν για την παραλία, και φέτος ψήφισαν πιο πολλούς Έλληνες συγγραφείς από ποτέ. Διαβάστε τη λίστα εδώ. + Bonus Track: Τα βιβλία του 2019
Δύο από τις μεγάλες επενδύσεις που έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση είναι εκείνη του Ελληνικού και η υλοποίηση του master plan της επένδυσης της Cosco. Διαβάστε το άρθρο του Τάσου Τέλλογλου εδώ.
Δεκάδες εγχώρια και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα (κυπριακά και offshore) έχουν στηθεί γύρω από τη δραστηριότητα της υπερχρεωμένης ELFE. Σε αυτό το πλέγμα δεν περνά απαρατήρητη η επαγγελματική σχέση με άτομα και καταστάσεις που συνδέονται με την Εκκλησία. Διαβάστε την έρευνα της Ελίζας Τριανταφύλλου εδώ.
Για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα διαβάστε και το εισαγωγικό μέρος της έρευνας για την υπόθεση ELFE-Λαυρεντιάδη και τη συσσώρευση χρεών προς τη ΔΕΠΑ.
Κατά τον Τούρκο πανεπιστημιακό και δημοσιογράφο Τζεγκίζ Ακτάρ, που ζει εδώ και δύο χρόνια στην Αθήνα, οι Τούρκοι δεν έχουν βρει τι θέλουν να είναι και πού θέλουν να ανήκουν. Μιλά για μαζική έξοδο (brain drain) των προοδευτικών Τούρκων, καθώς αποτελούν σήμερα τον υπό διωγμό «άλλο», όπως ήταν στις αρχές του 20ού αιώνα οι μη-Μουσουλμάνοι. Διαβάστε το άρθρο του Αλέξανδρου Μασσαβέτα εδώ.
Μία φερόμενη ως διαφημιστική εταιρεία χωρίς γραφεία, σταθερό τηλέφωνο επικοινωνίας (αλλά με ένα κινητό που ταυτιζόταν με το κινητό επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ) και με ένα υποτυπώδες site, ξόδεψε περισσότερα χρήματα για προεκλογικές διαφημίσεις από κάθε πολιτικό κόμμα και μεμονωμένο υποψήφιο ξεχωριστά. Διαβάστε το άρθρο του Γιάννη Γορανίτη εδώ.
Ο σύζυγος είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ομάδας των 53. Η σύζυγος, συνταξιούχος της Alpha Bank και ιδιοκτήτρια συμβουλευτικής εταιρείας από το 2010. Το 2016 διορίστηκε στο Yπερταμείο (Ε.Ε.ΣΥ.Π.), ενώ τον Απρίλιο του 2019 διορίστηκε για εξαετή θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Διαβάστε το άρθρο των Βασιλικής Σιούτη και Χρήστου Ιωάννου εδώ.
Έχοντας στην πλάτη του συσσωρευμένα προβλήματα, απεργίες και χρέη, το ιδιωτικό μονοπώλιο του ΟΑΣΘ πέρασε το 2017 στα χέρια του δημοσίου. Για τους ταλαιπωρημένους κατοίκους της Θεσσαλονίκης αυτό δεν άλλαξε τίποτα, αφού συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις και οι υποσχέσεις για το μέλλον του οργανισμού, με την κατάσταση στις συγκοινωνίες να χειροτερεύει. Διαβάστε το άρθρο του Κωστή Κοτσώνη εδώ.
Τη στιγμή που οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο αυξάνονται, οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν πως δεν συμβαίνει τίποτα. Η ιστορία του Χαλίλ, που ισχυρίζεται πως έζησε κάτι παρόμοιο, φαίνεται να τους διαψεύδει. Διαβάστε το άρθρο του Σταύρου Μαλιχούδη εδώ.
Το Brexit είναι μια θεματική που το inside story έχει καλύψει εκτενώς και η οποία ήταν ανάμεσα στις προτιμήσεις των αναγνωστών. Ένα από τα άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο ήταν αυτό που γράφτηκε λίγες μέρες μετά την 29η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα συνέβαινε το Brexit, αλλά δεν συνέβη. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι κι ο Θύμιος Τζάλλας μας κρατούσε ενήμερους σε κάθε βήμα. Βρείτε όλα τα άρθρα του φακέλου Brexit εδώ (πρόσβαση μόνο για συνδρομητές).
Μία πραγματική ιστορία διαπραγμάτευσης για την αγοραπωλησία διαμερίσματος στο Κολωνάκι με αμοιβές κάτω από το τραπέζι από διαμεσολαβούντες για λογαριασμό Κινέζου επενδυτή. Διαβάστε το άρθρο της Elisabetta Casalotti εδώ.
Στο πρώτο κείμενο της έρευνας του Θοδωρή Χονδρόγιαννου σχετικά με το δημογραφικό ζήτημα περιγράφουμε τη σημασία των μεταναστευτικών ροών στην ανανέωση του πληθυσμού της Ελλάδας. Στο δεύτερο ρεπορτάζ ασχολούμαστε με τους λόγους που μας οδηγούν στο να μην κάνουμε παιδιά και στο τρίτο μέρος παρουσιάζουμε τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας σε ακριτικές περιοχές της χώρας. Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της έρευνας εξετάζουμε τις πιέσεις που ασκεί η υπογεννητικότητα στην οικονομία και το ασφαλιστικό, καθώς και το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Ημέρα αφιερωμένη στον Έρωτα η 14η Φεβρουαρίου και μια αφορμή για να μάθουμε πώς εξέφραζαν την ερωτική τους επιθυμία οι αρχαίοι Έλληνες. Διαβάστε το άρθρο της Μαρίας Θερμού εδώ.
Στο Κέντρο Περίθαλψης Ανάπηρων Παιδιών στα Λεχαινά, το κράτος καταδίκασε τις ζωές κάποιων ανθρώπων ως ανάξιες να βιωθούν. Διαβάστε το άρθρο της Μαρίας Λούκα εδώ.
Το να αγοράσεις καινούρια ρούχα ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο. Η «γρήγορη» μόδα όμως έχει πολύ μεγαλύτερα μειονεκτήματα από το χάος που δημιουργεί στις ντουλάπες μας. Διαβάστε το άρθρο της Αλίνας Χατζιδάκι εδώ.
Σχόλια