Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
1_ceasar_willich_vyroniko_thema_elaiografia_se_moysama.jpg
Ceasar Willich, Βυρωνικό θέμα, ελαιογραφία σε μουσαμά.

Όσα δεν γνωρίζατε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821

Ένα νέο βιβλίο ρίχνει αδιάκριτες µατιές σε αυτά που η έρευνα συχνά αποσιωπά ή αντιπαρέρχεται συγκεντρώνοντας μια ανθολογία από σύντομα ιστορικά ανέκδοτα που προβάλλουν το άγνωστο, το περίεργο, το «ασήµαντο» –που όµως είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Ceasar Willich, Βυρωνικό θέμα, ελαιογραφία σε μουσαμά.

Πόσα γνωρίζουµε για την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Ελληνικής Επανάστασης; Τα µεγάλα και ένδοξα, οι µάχες και οι αγώνες των ραγιάδων, είναι γνωστά. Στις σελίδες της Ιστορίας ωστόσο υπάρχει πλήθος από άγνωστα περιστατικά, µαρτυρίες και διηγήσεις για τα καθηµερινά προβλήµατα των απλών ανθρώπων, τον τρόπο που ζούσαν, που σκέφτονταν, τον αγώνα τους για επιβίωση, αλλά και πολλές αφανείς πράξεις σπουδαίων ανδρών, που φωτίζουν τον χαρακτήρα, τη δράση και το ήθος τους.

Σε ένα φιλόδοξο εγχείρημα, οι εκδόσεις Μεταίχμιο συνέλεξαν μικρά κείμενα, κάποια με τη μορφή ανεκδότων, προσεγγίζοντας την Ιστορία μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Το βιβλίο Όσα δεν γνωρίζατε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821 των Ιωάννη Γρυντάκη, Γεώργιου Δάλκου, Άγγελου Χόρτη και Έκτορα Χόρτη κυκλοφορεί τη Δευτέρα και το inside story προδημοσιεύει αποσπάσματα του. Άλλα έχουν ενδιαφέρον ιστορικό και φωτίζουν γνωστά γεγονότα, άλλα μας ξαφνιάζουν για την παραδοξότητά τους, άλλα ανατρέπουν την “επίσημη” άποψη για μεγάλες προσωπικότητες και άλλα απλώς προκαλούν σκέψη.

Δραστική λύση

Το 1737 οι κάτοικοι στο χωριό Κοροβελέσι της Ηπείρου μαστίζονταν από πρωτοφανή σιτοδεία, ενώ ταυτόχρονα είχαν να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη