Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ce2despotiko48689461.jpg
Η ανασκαφή στο Δεσποτικό – θέση Μάντρα, Αύγουστος 2019. [ΥΠΠΟΑ/Eurokinissi]

Τι μάθαμε για την ιστορία μας από 15 αρχαιολογικά γεγονότα του 2019

Βρισκόμαστε λίγο πριν την εκπνοή του έτους και οι ανακοινώσεις για αρχαιολογικά ευρήματα εξακολουθούν να γίνονται καθημερινά. Επιλέξαμε τις 15 ανακαλύψεις που ζωντάνεψαν την ιστορία του ελληνικού χώρου φέτος.
Η ανασκαφή στο Δεσποτικό – θέση Μάντρα, Αύγουστος 2019. [ΥΠΠΟΑ/Eurokinissi]

Ασύλητοι τάφοι με σπουδαία ευρήματα, οικιστικές εγκαταστάσεις και νεκροταφεία ολόκληρα, ναοί, αγάλματα που εντυπωσιάζουν, ναυάγια που διασώζουν το πολύτιμο φορτίο τους. Βρισκόμαστε λίγο πριν την εκπνοή του έτους και οι ανακοινώσεις για αρχαιολογικά ευρήματα εξακολουθούν να γίνονται καθημερινά. Άλλωστε για την επιστήμη της Αρχαιολογίας όλα είναι σπουδαία, ακόμη και τα πλέον συνήθη, αφού μπορεί να κρύβουν απαντήσεις σε ερωτήματα ή και να δημιουργούν νέα και εν τέλει να δίνουν άλλη διάσταση στην αρχαία ιστορία που γράφεται, ξαναγράφεται ή και αναδιπλώνεται κομματάκι κομματάκι.

Εξάλλου σε μια χώρα που ο πολιτισμός της μετρά χιλιετίες δεν είναι περίεργο –το αντίθετο μάλλον– οι πληροφορίες να έρχονται δυναμικά από τη Νεολιθική εποχή ακόμη, και βέβαια από τη Μινωική και Μυκηναϊκή, ζωντανεύοντας τα έπη του Ομήρου, ενώ πληθαίνουν φυσικά προχωρώντας στους ιστορικούς χρόνους.

Μία επιλογή από αυτά τα αρχαιολογικά γεγονότα του 2019 παρουσιάζεται και φέτος, 15 τον αριθμό και αρχίζοντας από βορρά προς νότον.

Οι πολεμιστές της Φλώρινας

Στους 1.290 έφθασαν οι τάφοι του τεράστιου διαχρονικού νεκροταφείου (από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού ως και τα βυζαντινά χρόνια), που ερευνάται στην Αχλάδα της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη