Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
tsakalotos.jpg
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τον Δεκέμβριο του 2016. [Emmanuel Dunand/AFP]

Η σκιά της “13ης σύνταξης” στην οικονομία

Το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος στους συνταξιούχους θα επιχειρηθεί να λήξει πολιτικά αύριο, στη σύνοδο των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της μονομερούς ενέργειας της κυβέρνησης θα γίνει αισθητός στην –υπό μνημονιακό κλοιό– οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τον Δεκέμβριο του 2016. [Emmanuel Dunand/AFP]

Το θρίλερ της διανομής “μερίσματος” 617 εκατομμυρίων ευρώ στους συνταξιούχους από την υπέρβαση των πρωτογενών πλεονασμάτων κορυφώθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, αλλά ξεκίνησε πολύ πιο πριν. Η ιστορία άρχισε τον Οκτώβριο, όταν το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο εξέφρασε τη σχετική πρόθεση προς τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών που είχαν μεταβεί τότε στην Αθήνα για τη 2η αξιολόγηση του μνημονίου, που ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Η πρώτη αυτή “κρούση” δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Ακολούθησαν τον Δεκέμβριο οι –μονομερείς– πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για το μοίρασμα της “13ης σύνταξης” (όπως ονομάστηκε), που προκάλεσαν έντονες και κλιμακούμενες αντιδράσεις. Τελικά, για να κατευνάσει τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε μιαν «επιστολή δεσμεύσεων», την προπαραμονή των Χριστουγέννων.

Η επιστολή αυτή θα κριθεί στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου θα επιχειρηθεί το θέμα να τοποθετηθεί στην άκρη του κάδρου του ελληνικού ζητήματος, ώστε να προχωρήσει πλέον απρόσκοπτα η διαπραγμάτευση και οι παρεμβάσεις στο χρέος.

Ωστόσο, η διαχείριση του ζητήματος αφήνει κληρονομιά στην Ελλάδα, που πλέον έχει γραπτώς (με την επιστολή

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη