Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
Κείμενο:
blackfish.jpg

Blackfishing: Λευκές γυναίκες που παριστάνουν τις μαύρες

Ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και influencers το κάνουν για διαφορετικές αιτίες, αλλά ο στόχος είναι κοινός: να ξεγελάσουν τους άλλους.

Πριν από λίγες ημέρες μια τελείως λευκή, Εβραία καθηγήτρια πανεπιστημίου από το Κάνσας, ομολόγησε ότι παρίστανε τη μαύρη για όλη σχεδόν την ακαδημαϊκή της καριέρα, ζητώντας συγνώμη για το λάθος της. Η Τζέσικα Κρουγκ έγινε ασφαλώς είδηση, αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που μια λευκή γυναίκα κατηγορείται ότι παριστάνει τη μαύρη (blackfishing) σε τέτοιο «επαγγελματικό» επίπεδο εξαπάτησης, καθώς προηγήθηκε η περίπτωση της Ρέιτσελ Ντόλεζαλ, φανατικής ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των μαύρων, που έγινε μέχρι και ντοκιμαντέρ στο Netflix.

Στον καλλιτεχνικό κόσμο, το blackfishing είναι σαν ένα σκαλοπάτι πάνω από την πολιτισμική οικειοποίηση και όχι ακριβώς άγνωστο φαινόμενο. Η Ρίτα Όρα, για παράδειγμα, έγινε θέμα στο Twitter σχετικά με την φυλετική της ταυτότητα. Αν και δεν έχει δηλώσει ποτέ μαύρη, το hairstyling της ήταν αρκετό για να θεωρηθεί ένοχη για blackfishing, με πολλούς φαν της να δηλώνουν εξαπατημένοι από το γεγονός ότι είναι από την Αλβανία.

Image
ritaora.jpg
Η Αγγλίδα τραγουδίστρια Ρίτα Όρα.

Πρωτεργάτρια του φαινομένου, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά ασφαλώς όχι μόνο, θεωρείται η Κιμ Καρντάσιαν – και ίσως κάποιες από τις αδελφές της. Έχει προκαλέσει σχετικές αντιδράσεις πολλές φορές, με μια πρόσφατη αφορμή το ποστ της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη