Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
poss2ceimg_20210714_153831.jpg

Αυλαία για το ιστορικό βιβλιοπωλείο «Πυρσός» στο Κουκάκι

Το βιβλιοπωλείο και χαρτοπωλείο του Σωτήρη Μακρή, που άντεξε στον χρόνο διατηρώντας μια αίσθηση «γειτονιάς» που το κέντρο της Αθήνας ολοένα και πιο πολύ ξεχνάει, κλείνει μετά από 52 χρόνια ζωής.

Σημείο αναφοράς για πολλές γενιές, σε μια περιοχή της Αθήνας που έχει αλλάξει όσο λίγες μέσα στα χρόνια, το βιβλιοπωλείο «Πυρσός» στο Κουκάκι κλείνει μετά από 52 χρόνια ζωής. Ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά στα πέριξ της Ακρόπολης, το «κόκκινο βιβλιοπωλείο», όπως το έλεγαν για πολλά χρόνια τα πιτσιρίκια στο Κουκάκι, σύντομα θα κατεβάσει ρολά, κλείνοντας έναν κύκλο που είχε ξεκινήσει το 1970. Το inside story μίλησε με τον Σωτήρη Μακρή και τη σύζυγό του Ελένη για τη γέννηση, την πορεία και το τέλος μιας ψηφίδας της αθηναϊκής ιστορίας.

«Όταν απολύθηκα από τον στρατό, 23 χρονών, άνοιξα το μαγαζί στη Δράκου 16. Ένα μικρό μαγαζί ήταν. Την επίπλωση την έκανα μόνος μου. Δεν είχα χρήματα στην άκρη, παράτολμος ήμουν. Το διακινδύνευσα αλλά τελικά όλα πήγαν καλά. Τότε δεν υπήρχε καν ο πεζόδρομος. Σ’ εκείνο το σημείο έμεινα περίπου 10 χρόνια. Το 1980 μεταφέρθηκα στην Βεΐκου 51».

Image
pyrsosneaimg_20210714_154803.jpg

Μεγαλωμένος στα Εξάρχεια και με καταγωγή από τα Άγραφα, ήδη σε νεαρή ηλικία ο Σωτήρης Μακρής είχε δουλέψει για περίπου οκτώ χρόνια στον Αρσενίδη, έναν από τους παλαιότερους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα. «Από τα 12 μέχρι τα 20 που πήγα στρατιώτης δούλεψα εκεί. Παράλληλα, πήγαινα σε νυχτερινό γυμνάσιο», μας λέει. «Μετά τον

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη