Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Κείμενο:
zan.jpg
Πανό υπέρ της ψήφισης του Νόμου Ζαν στο ετήσιο Pride της Ρώμης, 26 Ιουνίου 2021. [TIZIANA FABI / AFP]

O Νόμος Ζαν διχάζει την Ιταλία

Στην ιταλική Γερουσία συζητείται αυτές τις μέρες ένας αυτονόητος νόμος κατά των διακρίσεων, που όμως έχει αναστατώσει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Πανό υπέρ της ψήφισης του Νόμου Ζαν στο ετήσιο Pride της Ρώμης, 26 Ιουνίου 2021. [TIZIANA FABI / AFP]

Όλοι εναντίον όλων στην Ιταλία. Ό,τι δεν κατόρθωσε ο Covid, να διχάσει δηλαδή, όχι μόνο την κοινή γνώμη, αλλά και τα μεγάλα κόμματα, το πέτυχε ένας νόμος που απασχολεί τους τελευταίους μήνες τα ΜΜΕ και τα ιταλικά νομοθετικά όργανα. Είναι γνωστός ως νομός Ζαν (από τον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Αλεσάντρο Ζαν που τον κατέθεσε) και εισάγει μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων και της βίας λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και αναπηρίας. Ο νόμος έχει επικυρωθεί από τη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο η πορεία του στη Γερουσία του μοιάζει γεμάτη εμπόδια και καθυστερήσεις. 

Κάτι που μοιάζει αυτονόητο στους περισσότερους από εμάς και ισχύει ήδη στην πλειονότητα των δυτικών χωρών, στην Ιταλία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Βασικός λόγος για όσους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις είναι ότι σε ορισμένες διατάξεις του νόμου Ζαν γίνεται αναφορά στη ταυτότητα φύλου προκαλώντας αναταράξεις στους κόλπους της εκκλησίας και του ποιμνίου της. Ανησυχώντας ότι θα καταργηθούν τα φύλα και οι ρόλοι τους στη κοινωνία, η δεξιά και το πιο ριζοσπαστικό τμήμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σκοπεύει να οδηγήσει τον Νόμο Ζαν στην πυρά. Αυτό το νέο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη