Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cover-whitewashing.jpg
H φωσφωριζέ Έμα Στόουν με τα μεγαλύτερα μάτια του πλανήτη υποδύεται στο Aloha μια Κινεζο-χαβανέζα.

Λευκό, το αγαπημένο χρώμα του Χόλιγουντ

Λίγο πριν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ και ένα χρόνο μετά το μποϋκοτάζ της τελετή απονομής του 2016 εξαιτίας της έλλειψης έγχρωμων υποψηφίων, το Χόλιγουντ συνεχίζει ακάθεκτο το whitewashing των ταινιών του.
H φωσφωριζέ Έμα Στόουν με τα μεγαλύτερα μάτια του πλανήτη υποδύεται στο Aloha μια Κινεζο-χαβανέζα.

Έμαθε το μάθημά του το Χόλιγουντ μετά το περσινό μποϊκοτάζ; Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Αν το είχε μάθει, η ιστορία με την τακτική των μεγάλων στούντιο να προσλαμβάνουν καυκάσιους ηθοποιούς για να παίξουν ρόλους που ανήκουν σε άλλο φυλετικό τύπο, θα είχε λήξει. Όμως το whitewashing, όπως ορίζεται πλέον το φαινόμενο, συνεχίζεται ακάθεκτο, με παραδείγματα που άλλους τους διασκεδάζουν και πολλούς τους εξοργίζουν, αλλά τους περισσότερους τους αφήνουν μάλλον αδιάφορους και ίσως αυτή να είναι και η ρίζα του κακού.

Σε πρώτη ανάγνωση, η απουσία πρώτων καλών ρόλων για μη καυκάσιους ηθοποιούς και το “ξέπλυμα” που κάνει η βιομηχανία του θεάματος στους ελάχιστους ήδη υπάρχοντες, δεν ταυτίζονται ως φαινόμενα, στην πραγματικότητα όμως επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι ξέρουμε, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη της φυλετικής ποικιλίας στις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές.

H διανομή των ρόλων γίνεται εκ του ασφαλούς, σε αναγνωρίσιμα πρόσωπα –όσο πιο χλωμά, τόσο πιο καλά

Η λογική που κρύβεται πίσω από τις λευκές επιλογές των στούντιο είναι φυσικά πρακτική. Στο τέλος μιλάει το χρήμα, και η κυρίαρχη φιλοσοφία είναι ότι μια ταινία με μαύρο/Ασιάτη/Λατίνο πρωταγωνιστή δεν θα βγάλει τα λεφτά της στο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη