Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cover4.jpg

Η Βαλεντίνα που αγάπησαν όλοι

To 1969 η Οlivetti παρουσίασε τη γραφομηχανή Valentine, σχεδιασμένη από τον Ετόρε Σότσας. Ήταν από πλαστικό και κατακόκκινη και γρήγορα μπήκε στο πάνθεον με τα εμβληματικά αντικείμενα του ντιζάιν.

«Tι είναι αυτό; Έχεις 20 δευτερόλεπτα για να μαντέψεις» έλεγε η διαφήμιση στο περιοδικό Life.

Image
olivetti_valentine_typewriter_ad_in_life_magazine_1969.jpg

Kαι μόλις γύριζες σελίδα:

Image
e63ed5658e95a20e74.jpg

Βρισκόμαστε στο 1969. Η αγορά των γραφομηχανών, επαγγελματικών και φορητών, μηχανικών και ηλεκτρικών, μοιάζει κορεσμένη ενώ τα ηλεκτρονικά γκάτζετ έχουν διεισδύσει στον κόσμο των επιχειρήσεων (από το 1965 η Olivetti έχει λανσάρει την αριθμομηχανή Programma 101, που από κάποιους θεωρείται ο πρώτος υπολογιστής γραφείου). Παρόλα αυτά, ο αρχιτέκτονας και ντιζάινερ Ετόρε Σότσας, που έχει ήδη σχεδιάσει για την Οlivetti τη γραφομηχανή Studio 45, έχει μια ιδέα.

Image
9780714865843-780-1.jpg
Ο Ettore Sottsass γύρω στο 1970. [Bruno Gecchelin]

«Σήμερα η γραφομηχανή είναι ένα αντικείμενο που κάποιος μπορεί να έχει μαζί του σαν το παλτό, τα παπούτσια, το καπέλo του. Αυτά τα πράγματα που φροντίζεις χωρίς να το σκέφτεσαι πολύ, πράγματα που πάνε και έρχονται». Με αυτά τα λόγια παρουσιάζει στον κόσμο τη Valentine.

Image
pieraccini_sottsass1.jpg

«Οραματίστηκα τη Valentine ως το στιλό Bic των γραφομηχανών, μια γραφομηχανή που θα πουλιόταν με τον σωρό». Είχε σκοπό να είναι το μαζικό προϊόν της Olivetti, σε αντίθεση με τη σικ Lettera 22, και αυτό ήταν σαφές από τον σχεδιασμό έως τη διαφημιστική καμπάνια. Στην αφίσα για τη Lettera 22 τη γραφομηχανή κρατούσε μια πλούσια κομψή κυρία που κατέβαινε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη