Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
043_dpa-pa_1486f200e6472ada.jpg
[ARNO BURGI / ZB / DPA]

ΤΤΙP: Το εμπορικό deal που θα σου αλλάξει τη ζωή

Λίγα έχουν λεχθεί για το πώς το ακρώνυμο θα αλλάξει τον «χάρτη» του διατλαντικού εμπορίου και των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Τo inside story μίλησε με την πολιτική τάξη, κοινωνικούς φορείς, ΜΚΟ και την επιστημονική κοινότητα, προσπαθώντας να αποκαλύψει όλα τα «σκοτεινά σημεία» μίας από τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες στην οικονομική ιστορία.
[ARNO BURGI / ZB / DPA]

State of Union Address, 2013. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, φέρνει στη ζωή το ακρώνυμο TTIP: Transatlantic Trade and Investment Partnership (Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων). Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, το οποίο, αν γίνει αποδεκτό από τα δημοκρατικά όργανα των αντισυμβαλλόμενων κρατών, θα είναι η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει ποτέ συναφθεί μεταξύ χωρών του βόρειου ημισφαίριου.

Τρία και πλέον χρόνια έχουν περάσει από εκείνον το λόγο του Ομπάμα και η τύχη της TTIP είναι πιο αμφίβολη από ποτέ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θέλει να ολοκληρώσει τη συμφωνία πριν την εκπνοή της θητείας του στο τέλος του χρόνου, βρέθηκε στο Ανόβερο με σκοπό να συζητήσει με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ματέο Ρέντσι –μεταξύ άλλων θεμάτων– την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων. Βρισκόμαστε όμως ήδη στον 12ο κύκλο των συζητήσεων και τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά αργά, οπότε ο στόχος του Νοεμβρίου δεν φαίνεται ρεαλιστικός.

Μέχρι να τεθεί –αν τελικά τεθεί– η ΤΤΙΡ σε ισχύ, οι ηγεσίες της ΕΕ και των ΗΠΑ θα πρέπει να “πυκνώσουν” τον χρόνο των διαπραγματεύσεων και να ξεπεράσουν πολλές αντιδράσεις –η πρωτοβουλία European

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη