Περισσότερο από έναν μήνα αφότου μαχητές της Χαμάς σκότωσαν 1.400 Ισραηλινούς σε μια επίθεση-σοκ, οι βόμβες συνεχίζουν να πέφτουν στη Λωρίδα της Γάζας σε ισραηλινές επιθέσεις-αντίποινα.
Η εκστρατεία από αέρος έχει αφήσει έναν βαρύ απολογισμό νεκρών –η υγειονομική αρχή του θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ξεπερνά τους 10.000– γεγονός που οδηγεί σε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η απάντηση του Ισραήλ ήταν ανάλογη.
Η «αναλογικότητα» έχει θέση σε αυτό που περιγράφεται ως «νόμοι του πολέμου». Το The Conversation απευθύνθηκε στον Ρόμπερτ Γκόλντμαν, εμπειρογνώμονα σε θέματα διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στο Νομικό Κολέγιο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Washington College of Law, για να μας διαφωτίσει σε ορισμένα από τα ζητήματα.
Ποιοι είναι οι «νόμοι του πολέμου»;
Οι νόμοι του πολέμου, γνωστοί και ως διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (ΔΑΔ), αποτελούνται από τις τέσσερις συμβάσεις της Γενεύης του 1949, τα δύο πρόσθετα πρωτόκολλά τους του 1977, τις συμβάσεις της Χάγης του 1899 και του 1907, καθώς και ορισμένες συμβάσεις για τα όπλα. Περιλαμβάνουν επίσης αυτό που είναι γνωστό ως «εθιμικό δίκαιο» – κανόνες που γίνονται αποδεκτοί από