Αγαπημένη Θεία Λένα

Ένα ντοκιμαντέρ και μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη αφηγούνται τη ζωή και το έργο της Αντιγόνης Μεταξά, της θείας Λένας που με τη ζεστή και καθησυχαστική της φωνή γαλούχησε γενιές και γενιές παιδιών.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Η Αντιγόνη Μεταξά με την εγγονή της, Μαρία Ηλιού, σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ για τη ζωή της γιαγιάς της.

Σε ένα ωραίο παραθαλάσσιο σπίτι στην Κινέττα, εκεί όπου τη δεκαετία του ’50 γραφόταν η «Εγκυκλοπαίδεια του Παιδιού» από την Αντιγόνη Μεταξά, ένα μικρό ντουλάπι πίσω από την πόρτα του δωματίου της έμενε για χρόνια κλειδωμένο. Το κλειδί είχε χαθεί και η οικογένεια είχε αναπτύξει την προσωπική της μυθολογία γύρω από το πιθανό περιεχόμενό του. Ποιος ξέρει, ίσως υπήρχε κάποια παράνομη ερωτική αλληλογραφία που περίμενε κάποια ύστερη γενιά να την ανακαλύψει και η μαγεία της έπρεπε να παραμείνει ανέπαφη από τα αδιάκριτα μάτια. Μπορεί από την άλλη να μην είχε έρθει η ώρα να αποκαλυφθεί το μυστικό του μυστηριώδους ντουλαπιού. Ένας μαραγκός που βρέθηκε στο σπίτι πριν από δύο περίπου χρόνια έβαλε τέλος στις ρομαντικές εικασίες.

Όπως αποδείχθηκε, περιείχε έναν φάκελο με φωτογραφίες από τη ζωή και τις εκπομπές της πιο αγαπητής ίσως παιδαγωγού στην Ελλάδα, της γνωστής στο κοινό «θείας Λένας». Αυτό το χαμένο για χρόνια υλικό αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ και τη διοργάνωση μιας έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη όπου θα προβάλλεται καθημερινά. Θα ανοίξει για το κοινό στις 20 Ιανουαρίου με τίτλο «Αγαπημένη θεία Λένα, Η ζωή και το έργο της Αντιγόνης Μεταξά» και θα περιλαμβάνει κάποιες από αυτές τις ανέκδοτες φωτογραφίες, βιβλία της σε προθήκες και μεμοραμπίλια. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη συμβολή της Αντιγόνης Μεταξά στη μόρφωση και την ψυχαγωγία των παιδιών.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.