Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
lena.jpg
Η Αντιγόνη Μεταξά με την εγγονή της, Μαρία Ηλιού, σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ για τη ζωή της γιαγιάς της.

Αγαπημένη Θεία Λένα

Ένα ντοκιμαντέρ και μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη αφηγούνται τη ζωή και το έργο της Αντιγόνης Μεταξά, της θείας Λένας που με τη ζεστή και καθησυχαστική της φωνή γαλούχησε γενιές και γενιές παιδιών.
Η Αντιγόνη Μεταξά με την εγγονή της, Μαρία Ηλιού, σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ για τη ζωή της γιαγιάς της.

Σε ένα ωραίο παραθαλάσσιο σπίτι στην Κινέττα, εκεί όπου τη δεκαετία του ’50 γραφόταν η «Εγκυκλοπαίδεια του Παιδιού» από την Αντιγόνη Μεταξά, ένα μικρό ντουλάπι πίσω από την πόρτα του δωματίου της έμενε για χρόνια κλειδωμένο. Το κλειδί είχε χαθεί και η οικογένεια είχε αναπτύξει την προσωπική της μυθολογία γύρω από το πιθανό περιεχόμενό του. Ποιος ξέρει, ίσως υπήρχε κάποια παράνομη ερωτική αλληλογραφία που περίμενε κάποια ύστερη γενιά να την ανακαλύψει και η μαγεία της έπρεπε να παραμείνει ανέπαφη από τα αδιάκριτα μάτια. Μπορεί από την άλλη να μην είχε έρθει η ώρα να αποκαλυφθεί το μυστικό του μυστηριώδους ντουλαπιού. Ένας μαραγκός που βρέθηκε στο σπίτι πριν από δύο περίπου χρόνια έβαλε τέλος στις ρομαντικές εικασίες.

Όπως αποδείχθηκε, περιείχε έναν φάκελο με φωτογραφίες από τη ζωή και τις εκπομπές της πιο αγαπητής ίσως παιδαγωγού στην Ελλάδα, της γνωστής στο κοινό «θείας Λένας». Αυτό το χαμένο για χρόνια υλικό αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ και τη διοργάνωση μιας έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη όπου θα προβάλλεται καθημερινά. Θα ανοίξει για το κοινό στις 20 Ιανουαρίου με τίτλο «Αγαπημένη θεία Λένα, Η ζωή και το έργο της Αντιγόνης Μεταξά» και θα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη