Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceimage00003.jpg
Στιγμιότυπο από πρόσφατη διαδήλωση στην Τιφλίδα. [Courtesy of Shame Movement]

«Στην Τιφλίδα, δύσκολα θα βρεις κτίριο χωρίς τις σημαίες της Γεωργίας, της Ουκρανίας και της ΕΕ»

Οι σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις στη Γεωργία αναδεικνύουν το χάσμα που όλο και βαθαίνει ανάμεσα σε μια φιλορωσική κυβέρνηση κι έναν λαό που θέλει να ανήκει στη Δύση. Ένας συγγραφέας, μια δημοσιογράφος κι ένας γνωστός ακτιβιστής μας μιλούν για τις πληγές που ξανάνοιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη μαζική εισροή Ρώσων στην πατρίδα τους.
Στιγμιότυπο από πρόσφατη διαδήλωση στην Τιφλίδα. [Courtesy of Shame Movement]

Στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, σε μια συνέντευξη Τύπου ασυνήθιστα μεγάλης διάρκειας, ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Γεωργίας κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης, τις ΜΚΟ, τις οργανώσεις της νεολαίας, ακόμη και τα πανεπιστήμια ότι, μαζί με την αντιπολίτευση και τον πρώην Συνήγορο του Πολίτη, είχαν οργανώσει μια «φιλελευθερο-φασιστική καμπάνια», εξαιτίας της οποίας η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να αποσύρει, την τελευταία στιγμή, έναν σημαντικό νόμο.

Για τον Ιρακλί Κομπαχίτζε, «φιλελευθερο-φασίστες» ήταν οι δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες του που επί τέσσερις ημέρες πλημμύριζαν τους δρόμους της Τιφλίδας, κραδαίνοντας σημαίες της Γεωργίας, της Ουκρανίας και της ΕΕ, υπό τους ήχους της Ωδής στη Χαρά –επίσημου ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης– και ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα ο ρωσικής έμπνευσης «νόμος για τους ξένους πράκτορες», που οι διαδηλωτές έβλεπαν ως μια ευθεία επίθεση στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και τις οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο νόμος προέβλεπε ότι όποιος οργανισμός και μέσο ενημέρωσης λάμβανε πάνω από το 20% της χρηματοδότησής του από πηγές που βρίσκονταν στο εξωτερικό, θα χαρακτηριζόταν ξένος πράκτορας και θα έπρεπε να υποβάλει αναλυτική κατάσταση εξόδων κάθε χρόνο. Το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη