Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cefireshouse000_33t987t.jpg
Ελικόπτερο ρίχνει νερό πάνω από ένα σπίτι στις Αχαρνές, 23 Αυγούστου 2023. [Angelos Tzortzinis/AFP]

Πυρκαγιές και Πολιτική Προστασία: Μετά το Μάτι, προς το άγνωστο

Ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις, η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας βρίσκεται από το 2018 και μετά σε μια μετάβαση προς ένα νέο σχήμα, το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να διαφέρει πολύ από τα παλιά. Οι πρόσφατες πυρκαγιές απλά το επιβεβαιώνουν.
Ελικόπτερο ρίχνει νερό πάνω από ένα σπίτι στις Αχαρνές, 23 Αυγούστου 2023. [Angelos Tzortzinis/AFP]

Όταν έγινε η καταστροφή του Ματιού το 2018, η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε –σε μια επικοινωνιακή κίνηση– να καλέσει την επιτροπή του Γερμανού διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου του ΟΗΕ για τις Δασικές Πυρκαγιές, Γιόχαν Γκολντάμερ, ώστε να εισηγηθεί μέτρα με τα οποία θα άλλαζε το σκηνικό στη χώρα μας. Ο Γερμανός ειδικός, παγκόσμια κορυφή στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, συνεργάσθηκε με πέντε Έλληνες καθηγητές και ειδικούς στη δασολογία και παρέδωσαν μία έκθεση, με βάση την οποίαν η χώρα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη σημασία στην πρόληψη και λιγότερη στην καταστολή. Η αποκέντρωση στη λήψη των αποφάσεων και οι προσπάθειες για την οικονομική αξιοποίηση και αραίωση των δασών θα έπαιζαν επίσης, σύμφωνα με τον Γκολντάμερ, έναν κρίσιμο ρόλο.

«Στην Ελλάδα, αρκετές πυρκαγιές είχαν στο παρελθόν προκαλέσει, εκτός από υλικές ζημιές, σημαντικές ανθρώπινες απώλειες (Κηφισιά 1981, Γέρακας 1982, Ικαρία 1993, Σάμος 2000). Ορόσημο αποτέλεσαν οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια τον Αύγουστο του 2007, με τον τραγικό θάνατο 78 ανθρώπων, 2.700.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, 1.500 κατεστραμμένα σπίτια, απώλεια 1,5 εκατομμυρίου ελαιόδεντρων και 60.000 κτηνοτροφικών ζώων. Τον Ιούλιο του 2018, σαν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη