Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cesvrras.jpg
Η φράση πάνω στο μνημείο των νεκρών της ΕΡΤ προέρχεται όχι από κάποιον αρχαίο συγγραφέα, αλλά από το περιβάλλον του Αρτέμη Σώρρα.

Αποχαιρετώντας τις ψεύτικες ειδήσεις της χρονιάς

Και το 2017 ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας: παράγοντας περισσότερες ψεύτικες ειδήσεις από όσες μπορούσαμε να καταναλώσουμε. Κάποιες βλάπτουν μόνο τον εγκέφαλο αυτών που τις πιστεύουν. Άλλες είναι επικίνδυνες ακόμα και για την ίδια τη δημοκρατία.
Η φράση πάνω στο μνημείο των νεκρών της ΕΡΤ προέρχεται όχι από κάποιον αρχαίο συγγραφέα, αλλά από το περιβάλλον του Αρτέμη Σώρρα.

Από το αχανές Διαδίκτυο των ανώνυμων blogs και των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων που βιάζονται να προλάβουν την είδηση, μέχρι τις καθημερινές εφημερίδες αλλά και τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι ψεύτικες ειδήσεις, είτε τις ονομάζουμε fake news είτε όχι, είτε γίνονται σκόπιμα ή κατά λάθος, είναι πάντα άφθονες και γίνονται πιστευτές από εκατομμύρια πολίτες, κατεβάζοντας συνολικά το επίπεδο της δημόσιας συζήτησης.

Το κόμμα της Κωνσταντοπούλου

Ήταν μια είδηση αναμφίβολα απρόσμενη, εκείνη με την οποία ξεκίνησε ο Δεκέμβρης: η Ζωή Κωνσταντοπούλου, λίγο καιρό μετά το «γκρέμισμα» του πολιτικού καθεστώτος, που ήταν να γίνει πρώτα στα μέσα κι έπειτα στα τέλη του Οκτώβρη μέσα από την συμπόρευσή της με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, αναζητούσε «ληστές τραπεζών» για το κόμμα της.

Image
lististrapezon.jpg

H είδηση μεταδόθηκε ταχύτατα το πρωί της Δευτέρας. Οι σχετικοί τίτλοι στο Διαδίκτυο, συχνά περιπαικτικοί, ήταν δεκάδες. Τόσο σε μεγάλα μέσα, όπως η Καθημερινή ή το Πρώτο Θέμα, όσο και σε ιστοσελίδες με μεγάλη επισκεψιμότητα όπως το iefimerida, το Vice, ή η LIFO –που ενημέρωνε πως δεν είναι τρολιά– και φυσικά σε blogs: μια αναζήτηση με τους σχετικούς όρους κατεβάζει μία ντουζίνα σελίδες.

Το επόμενο πρωί, η είδηση

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη