
Θα χάσουν τα προνόμιά τους οι «Ευρωπαίοι» της Βρετανίας;
Στο τελευταίο συνέδριο των Συντηρητικών, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παρουσίασε τις βασικές αρχές της βρετανικής μεταναστευτικής πολιτικής μετά το Brexit. Το σχέδιο των Βρετανών προτάσσει ως κριτήριο υποδοχής τις δεξιότητες, και όχι την καταγωγή των μεταναστών. Αυτό σημαίνει ότι θα τερματιστεί η προνομιακή μεταχείριση όσων μετακομίζουν στη Βρετανία από χώρες της ΕΕ.
Σήμερα, για παράδειγμα, ένας μετανάστης από τις ΗΠΑ μπορεί να ζήσει μόνιμα στη Βρετανία, μόνο αν έχει εξασφαλίσει πρόταση για συμβόλαιο εργασίας με ελάχιστες ετήσιες αποδοχές ύψους 30 χιλιάδων λιρών. Για τους υπηκόους της ΕΕ που εγκαθίστανται στη Βρετανία, δεν ισχύει κανένα εισοδηματικό κριτήριο. Ανάλογες διακρίσεις ισχύουν και για όσους επιλέγουν το Ηνωμένο Βασίλειο για τις σπουδές τους. Ένα μάστερ στο πανεπιστήμιο του Queen Mary στο Λονδίνο κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ για τους φοιτητές από την ΕΕ, και 18.000 ευρώ για τους φοιτητές εκτός ΕΕ.
Από το 2021 και αν
Η τοποθέτηση της Μέι εκνεύρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Γκι Φερχόφσταντ, διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, είπε ότι η ΕΕ δεν θα δεχτεί ποτέ διακρίσεις σε βάρος των Ευρωπαίων με βάση την εθνικότητα ή τις δεξιότητές τους. Ο αντιπρόεδρος