Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
Εφημερία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
[Γιώργος Κωνσταντινίδης/MotionTeam]

Πρέπει να εφημερεύουν όλα τα νοσοκομεία ταυτόχρονα;

Όλοι οι υγειονομικοί συμφωνούν ότι πρέπει να σταματήσει η υπερφόρτωση των νοσοκομείων στις εφημερίες, που μοιάζουν με πόλεμο. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Ζητήσαμε τη γνώμη των ειδικών για τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας.
[Γιώργος Κωνσταντινίδης/MotionTeam]

Ήταν ξάγρυπνος δυο μέρες κι η φωνή του ήταν βραχνή από την κούραση. «Ποιος από εσάς μπορεί να δουλέψει 50 ώρες συνεχόμενα;» με ρωτάει ρητορικά. Ήμουν σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, από εκείνα που δεν δικαιούνται ανάσες και συρρέει σε αυτά όλη η Ελλάδα. «Αν τώρα που είμαστε εδώ κλείναμε τις πόρτες ξαφνικά», μου λέει ο έμπειρος γιατρός, με δεκαετίες μάχιμης ιατρικής πίσω του, «η χώρα θα έμοιαζε σαν να την είχε τραντάξει ένας μεγάλος σεισμός». 

Νοσοκομεία όπως το δικό του βρίσκονται τους τελευταίους μήνες στο κέντρο των συζητήσεων του υπουργείου Υγείας, καθώς επεξεργάζεται σενάρια για την αλλαγή του τρόπου εφημέρευσης, με τους διοικητές τους να μελετούν προτάσεις για το τι αντέχουν ή δεν αντέχουν οι μονάδες που διευθύνουν. Το πρόβλημα που επιχειρεί το υπουργείο να λύσει είναι γνωστό και το παραδέχονται όλοι: η υπερφόρτωση των μεγάλων νοσοκομείων κατά τις ημέρες της εφημερίας τους – για να το πούμε με μια λέξη, τα γνωστά ράντζα.

Σύμφωνα με πηγές που συνδιαλέγονται με το υπουργείο, ένα από τα σενάρια είναι η καθημερινή εφημέρευση των νοσοκομείων της Αττικής: 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου. Στο λεκανοπέδιο, τα νοσοκομεία της 1η και της 2ης ΥΠΕ (Αθήνας και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη