Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
cerushdie.jpg
Ο Σαλμάν Ρούσντι. [Η εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του ιδίου]

Πώς ο Σαλμάν Ρούσντι έγινε αποδιοπομπαίος τράγος για περίπλοκες ιστορικές διαφορές

Το πιο σοβαρό «έγκλημα» που καταλόγισαν οι φανατικοί στον συγγραφέα ήταν η υπόνοια ότι ο Μωάμεθ δεν επεξεργάστηκε μόνος το μήνυμα του αγγέλου Γαβριήλ – ότι ο ίδιος ο Σατανάς έβαλε το χεράκι του στην περιστασιακή παραμόρφωση αυτού του μηνύματος.
Ο Σαλμάν Ρούσντι. [Η εικόνα είναι πνευματική ιδιοκτησία του ιδίου]

Το Ίδρυμα Τσαουτάουκουα, νοτιοδυτικά του Μπάφαλο στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, είναι γνωστό για τις καλοκαιρινές διαλέξεις του – και ως ένα μέρος όπου οι άνθρωποι έρχονται αναζητώντας γαλήνη και ηρεμία. Ο Σαλμάν Ρούσντι, ο μεγάλος συγγραφέας και δημόσιος διανοούμενος με επιρροή, είχε μιλήσει στο κέντρο και στο παρελθόν.

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου, κλήθηκε να μιλήσει για ένα θέμα που βρίσκεται πολύ κοντά στην καρδιά του: τη δεινή θέση των συγγραφέων στην Ουκρανία και την ηθική ευθύνη των φιλελεύθερων εθνών-κρατών απέναντί τους. Ο Ρούσντι υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του ειλικρινής υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης των συγγραφέων.

Στο ακροατήριο των περίπου 2.500 ατόμων στο Τσαουτάουκουα βρισκόταν ο Χάντι Ματάρ, 24 ετών, από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος πήδηξε στη σκηνή και μαχαίρωσε τον Ρούσντι στον λαιμό και την κοιλιά.

Image
rthsidie000_32gr7hq.jpg
Ο ινδικής καταγωγής Βρετανός Σαλμάν Ρούσντι, συγγραφέας των «Σατανικών στίχων», ποζάρει στις 29 Ιουνίου 1993 στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. [Pierre BOUSSEL/AFP]

Ο φετφά και το φάσμα του θανάτου

Ήταν πριν από 30 και πλέον χρόνια –στις 14 Φεβρουαρίου 1989 (Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου)– όταν ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, 88 ετών, ο τότε πνευματικός ηγέτης του Ιράν, καταδίκασε τον Ρούσντι σε θάνατο μέσω μίας φετφά: μιας νομικής απόφασης βάσει του νόμου της Σαρία. Το έγκλημά του ήταν η βλασφημία κατά του Προφήτη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη