Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
24'
Επιμέλεια:
ergo4.jpg

Πώς άλλαξε η ζωή μου

Υπάρχει για όλους μας μια ταινία, ένα βιβλίο, μια παράσταση, ένα άλμπουμ ή ένας πίνακας, που μας συντάραξε συθέμελα και άλλαξε την οπτική μας. Εδώ συνεργάτες του inside story αφηγούνται τα δικά τους ορόσημα.

Δεκαπέντε άνθρωποι σκάλισαν το υποσυνείδητό τους. Ένας βρήκε τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει δημοσιογράφος, άλλος πότε σταμάτησε να νιώθει ενοχές, άλλος πότε αποφάσισε να παρατήσει την executive δουλειά του.

Γιώργος Βλαβιανός

Hiroshima, Τζον Χέρσι, 1946

Στις 31 Αυγούστου 1946 οι αναγνώστες του Τhe New Yorker είδαν το αγαπημένο τους περιοδικό μ’ ένα εξώφυλλο μέσα στην καλή χαρά. Ήταν ένας ζωγραφικός πίνακας με πολλά και λαμπερά χρώματα στον οποίο περικλείονταν όλες οι χαρές του αμερικανικού ονείρου: Kάτω από τον ήλιο, κόσμος και κοσμάκης να περνάει όμορφα ψαρεύοντας, κάνοντας πικνίκ, ιππασία, ποδήλατο, παίζοντας μπέιζμπολ, τένις, κρίκετ...

Image
new-yorker-cover-1946.jpg

Όταν όμως ξεφύλλισαν το τεύχος αιφνιδιάστηκαν. Ολόκληρο το περιοδικό είχε μόνο ένα άρθρο. Ένα ρεπορτάζ 31.000 λέξεων του δημοσιογράφου Τζον Χέρσι με τίτλο «Hiroshima». Βασιζόταν στις ιστορίες έξι απλών ανθρώπων, επιζώντων του ολοκαυτώματος της Χιροσίμα. Ένα χρόνο πριν, στις 6 Αυγούστου του 1945, η ιαπωνική πόλη είχε καταστραφεί από την πυρηνική βόμβα. Σε απόλυτη αντίθεση με το εξώφυλλο, ήταν ένα ρεπορτάζ για τον θάνατο.

Οι 31.000 αυτές λέξεις έμελλε να μείνουν ιστορικές. Λίγους μήνες αργότερα το άρθρο εκδόθηκε σε βιβλίο και ο ίδιος ο Αϊνστάιν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη