Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
parl1.jpg
[Andreas Solaro/AFP]

Ποιους στέλνουμε τα τελευταία 20 χρόνια στη Βουλή;

Παραδοσιακά, η επαγγελματική ομάδα που εκπροσωπείται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο κοινοβούλιο είναι οι δικηγόροι. Τα τελευταία χρόνια όμως λιγοστεύουν, ενώ τη θέση τους παίρνουν άλλα επαγγέλματα, περισσότερο ή λιγότερο αναμενόμενα. Μια περιεκτική έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών ρίχνει φως στις ομάδες που διαλέγουμε για να μας εκπροσωπήσουν.
[Andreas Solaro/AFP]

Σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, η κοινοβουλευτική ελίτ της χώρας μπαίνει αναπόφευκτα στο μικροσκόπιο. Τα χαρακτηριστικά αυτών που μας κυβερνούν αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον, καθώς επηρεάζουν, όπως είναι φυσικό, τις αποφάσεις τους. Με το πέρας του χρόνου αυξάνεται επίσης η δυσπιστία απέναντι στους κατ’ επάγγελμα πολιτικούς.

Δεδομένων λοιπόν των συνθηκών, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς τι έχει αλλάξει στην πολιτική εκπροσώπηση της χώρας και στα χαρακτηριστικά των μελών του κοινοβουλίου την τελευταία εικοσαετία, από τις “εκλογές του καναπέ” στις 22 Σεπτεμβρίου του 1996 που ανέδειξαν τον Κ. Σημίτη μέχρι τις εκλογές της “πρώτη φορά αριστερά” στις 25 Ιανουαρίου του 2015, που οδήγησαν στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπό την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα.

Στις απορίες μας απαντά η Μανίνα Κακεπάκη, ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και υπεύθυνη των θεματικών ενοτήτων «Πολιτικό Προσωπικό» και «Εκλογικά Αποτελέσματα» του έργου «Δυναμική Διαχείριση Βάσεων Κοινωνικών Δεδομένων και Χαρτογραφικών Αναπαραστάσεων».

i.s.: Η μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του πολιτικού προσωπικού αποτελεί εδώ και καιρό πεδίο έρευνας της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη