Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο:
ceisokratisseskonitsa_day_01candreas_simopoulos_for_onassis_stegi_17.jpg
Οι Ισοκράτισσες τραγουδούν στο Σπίτι της Χάμκως, στις 26 Μαΐου 2023. [Ανδρέας Σιμόπουλος/Στέγη-Ίδρυμα Ωνάση]

«Ποια παρέα δεν νιώθει την ανάγκη να τραγουδήσει όλη μαζί όταν βρίσκεται;»

Επτά γυναίκες από την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας είναι αποφασισμένες να δώσουν καινούρια ζωή στο πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου. Τις γνωρίσαμε χάρη στο φεστιβάλ «Γιατί 'ναι μαύρα τα βουνά», που οργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ο μουσικολόγος Κρίστοφερ Κινγκ στην Κόνιτσα.
Οι Ισοκράτισσες τραγουδούν στο Σπίτι της Χάμκως, στις 26 Μαΐου 2023. [Ανδρέας Σιμόπουλος/Στέγη-Ίδρυμα Ωνάση]

Όταν η Σοφία Ίσου ήταν μικρή, θυμάται να κλείνει τις πόρτες των μπαλκονιών τις ημέρες που είχαν γιορτή στο σπίτι. «Δεν ήθελα να ακουστεί έξω το πολυφωνικό τραγούδι που έπιαναν συγγενείς και φίλοι. Δεν ήθελα να ενοχλούν, είχα μια αντιδραστικότητα, έλεγα “μα γιατί το κάνουν πάντα αυτό;”».

Μεγαλώνοντας σταμάτησε να νιώθει έτσι· άλλαξε «κάπως μαγικά», λέει, όταν ένιωσε την ανάγκη επαφής με τους προγόνους της αλλά και μετά από ένα δυσάρεστο προσωπικό γεγονός: τον χαμό ενός πολύ αγαπημένου θείου, που είχε ιδιαίτερη σχέση με το πολυφωνικό τραγούδι. Αυτό την ώθησε να ανακαλύψει περισσότερα πράγματα για τη ζωή του θείου της και την έφερε πιο κοντά σε αυτήν την παραδοσιακή μορφή έκφρασης. Το ίδιο και την αδελφή της, Άρτεμις, με την οποία σήμερα πια είναι μέλη του ίδιου πολυφωνικού συγκροτήματος.

Image
portraitssandreas_simopoulos_for_onassis_stegi_5.jpeg
Το γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα «Ισοκράτισσες» στην Κόνιτσα. [Andreas Simopoulos/Onassis Stegi]

Το όνομά τους, οι «Ισοκράτισσες», έχει να κάνει με τους ρόλους στο πολυφωνικό τραγούδι. «Ο πρώτος είναι ο παρτής. Αυτός ξεκινάει το τραγούδι, είναι η κύρια μελωδία, που λέμε “πάρε ένα τραγούδι”. Μετά μπαίνει η δεύτερη: ο γυριστής ή κλώστης ή τσακιστής, που “γυρνάει το τραγούδι”. Οι υπόλοιπες καταλαβαίνουν ποια είναι η τονικότητα και προσπαθούν να κρατήσουν έναν αχό. Είμαστε Ισοκράτισσες, δηλαδή

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη