Το Πάρκο του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είχε αρρωστήσει προτού φυτευθεί

Το διαιτητικό δικαστήριο έκρινε ότι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι υπεύθυνο για τη μόλυνση του Πάρκου του από το φυτοπαθογόνο που κατέστρεψε –και ακόμα καταστρέφει– χιλιάδες φυτά και δέντρα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Βόλτα στο ΚΠΙΣΝ τον Αύγουστο του 2017, λίγους μήνες μετά το άνοιγμά του. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Οι νομικοί εκπρόσωποι τριών εταιρειών συγκεντρώνονται επί ένα διήμερο στην αίθουσα της Νομικής Βιβλιοθήκης στην οδό Μαυρομιχάλη στο κέντρο της Αθήνας, για να εξεταστεί από τους διαιτητές ποιος φταίει και άρα ποιος θα πληρώσει για την υγεία ενός πάρκου – του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα νοτιότερα. Διότι όλοι οι διάδικοι –και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος– συμφωνούν ότι πολλά δεν πάνε καλά στο πάρκο.

Η απόφαση των διαιτητών της διαφοράς –με 2 ψήφους προς 1– είναι ότι η ευθύνη βρίσκεται στο ίδιο το ΚΠΙΣΝ. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2023 και υπογράφεται από τη Σοφία Ντάντου, πρόεδρο του διαιτητικού δικαστηρίου και τα μέλη Στυλιανό Παπαδημητρίου και Αντώνη Καραμπατζό (μειοψήφησε).

Η καταγγελία του 2017

Στα τέλη του 2016 η εταιρεία Engie συνάπτει σύμβαση με το ΚΠΙΣΝ, με την οποία θα εισπράξει 32 εκατομμύρια για μια πενταετία. Η συμφωνία λέει ότι αναλαμβάνει μία σειρά εργασιών στο συγκρότημα του ΚΠΙΣΝ, μεταξύ των οποίων είναι και υπηρεσίες συντήρησης και διαμόρφωσης του τοπίου αναφορικά με το «φυτικό υλικό». Στη σύμβαση και τα παραρτήματά της ορίζεται ότι το «φυτικό υλικό» θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και σε αποδεκτό επίπεδο. Ορίζονται λεπτομέρειες όπως το πόσο ψηλό πρέπει να είναι το κουρεμένο γκαζόν, ότι τα ζιζανιοκτόνα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες και ότι τα δέντρα του πάρκου θα πρέπει να είναι υγιή και να μεγαλώνουν χωρίς αρρώστιες και μεγάλη συγκέντρωση ζιζανίων – ακόμα και ότι οι βελόνες από τη χρήση ναρκωτικών πρέπει να μαζεύονται έγκαιρα. Δέντρα που νεκρώνονται ή λείπουν θα πρέπει να αντικαθίστανται από «φυτικό υλικό του ίδιου είδους». Συμφωνείται να τηρείται αρχείο για όσα δένδρα αντικαθίστανται καθώς και ότι «δεν θα προστεθούν δένδρα».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.