Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
Σκάφη στον κόλπο της Χηνίτσας.
Σκάφη στον κόλπο της Χηνίτσας. [Marco Verch/Flickr]

Όσα θέλετε να ξέρετε για τα σκάφη στην παραλία που κολυμπάτε

Ταχύπλοα και σκάφη αναψυχής περνούν δίπλα μας ενώ κολυμπάμε. Άλλες φορές γεμίζουν τον ορίζοντα. Ψάξαμε να μάθουμε τι προβλέπεται για τα σκάφη στις ελληνικές ακτές και τι ισχύει για την προστασία των λουομένων.
Σκάφη στον κόλπο της Χηνίτσας. [Marco Verch/Flickr]

Ταχύπλοα που κινούνται με υψηλή ταχύτητα ακόμα και όταν τριγύρω έχει λουόμενους, κόλποι που γεμίζουν με σκάφη καλύπτοντας σχεδόν τον ορίζοντα, ακόμα και αγκυροβολημένα σκάφη κοντά στην ακτή. Δεν είναι εικόνες της φαντασίας μας. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού καλοκαιριού.

Η άναρχη πλεύση γιοτ, μισθωμένων ταχύπλοων και λοιπών σκαφών αναψυχής, πέρα από προβλήματα αισθητικής, μπορεί να κάνει το κολύμπι επικίνδυνο και να έχει ακόμα και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ψάξαμε να μάθουμε πώς επιτρέπεται να κινούνται τα σκάφη, ποιες επιπτώσεις έχει η απουσία τήρησης κανόνων, τι οφείλουν να κάνουν οι χειριστές τους για την προστασία των λουομένων αλλά και πού μπορείτε να απευθυνθείτε όταν η κατάσταση ξεφεύγει.

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Για αρχή, τα σκάφη και τα θαλάσσια μέσα αναψυχής πρέπει να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τους λουομένους κατά την πλεύση και την προσέγγιση της ακτής. Ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα (αριθμός 20) περιγράφει όλους τους κανόνες που πρέπει να τηρούν τα ταχύπλοα σκάφη. Ως τέτοια ορίζονται τα μηχανοκίνητα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής που φέρουν εσωλέμβια ή εξωλέμβια μηχανή (στον κανονισμό αναφέρεται αναλυτικά η ιπποδύναμη της μηχανής) και μπορεί να είναι και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη