
Οι μεγάλες αμερικανικές εκλογικές απάτες
«Σε αυτό συνίσταται η Ιστορία. Είναι το σύνολο των πραγμάτων που δεν μας λένε». Το απόσπασμα είναι από το «Libra», τη μυθιστορηματική βιογραφία του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ένα από τα αριστουργήματα του σπουδαίου αμερικανού συγγραφέα Ντον Ντελίλο. Συνοψίζει τη συνωμοσιολογική φιλοσοφία της ιστορίας, βάσει της οποίας το πραγματικό ιστορικό γίγνεσθαι απέχει σημαντικά από το φαίνεσθαι της δημοσιογραφικής αποτύπωσης και των διάφορων επίσημων εκδοχών του τι έχει συμβεί.
Ειδικά στις σύγχρονες Δημοκρατίες, όπου υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση και δυνατότητα ελέγχου της εξουσίας, οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν δικαιολογημένα κακό όνομα. Συνδέονται συχνά με αποκρουστικά δόγματα (αντι-σημιτικά και άλλα), ενώ –όσο ατράνταχτη κι αν είναι η εσωτερική τους λογική– πάσχουν εξ ορισμού από έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Το ότι οι θεωρίες συνωμοσίας όμως είναι προβληματικές από επιστημολογική άποψη δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν συνωμοσίες.
Ένα μυστικό τεσσάρων δεκαετιών
Στα μέσα Μαρτίου, ο βετεράνος δημοσιογράφος των New York Times, ο ελληνικής καταγωγής Πίτερ Μπέικερ, προκάλεσε αίσθηση με ένα δημοσίευμα που επιβεβαίωνε μία εικασία τεσσάρων και πλέον δεκαετιών: ότι οι άνθρωποι του Ρόναλντ