Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
Caryl

Οι διακοπές του Καρίλ Φερέ στη Σιβηρία

Μια βόλτα στο Νορίλσκ της Σιβηρίας, την πιο βόρεια και μολυσμένη πόλη του πλανήτη, με ξεναγό τον σταρ του γαλλικού νουάρ Καρίλ Φερέ. Το «Νορίλσκ» είναι ένα συγκλονιστικό ταξιδιωτικό χρονικό και μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα.

«Το μπλε-πετρόλ χρώμα της νύχτας, οι φαντασμαγορικοί καπνοί που ξερνούσαν οι υψικάμινοι, τα φώτα των τετράγωνων οικοδομών κατά μήκος των λεωφόρων, αυτή η ξεχαρβαλωμένη πόλη, εικόνες Μπλέιντ Ράνερ που σχεδόν σε υπνώτιζαν... Αυτές οι εικόνες, πανέμορφες και κακάσχημες συνάμα, θα με κατατρέχουν μέχρι το τέλος των ημερών μου...»

Image
Βιβλίο

Η περιπέτεια του Καρίλ Φερέ στο Νορίλσκ ξεκινάει στο ηλιόλουστο Παρίσι, τον Σεπτέμβριο του 2017. Στο αίθριο ενός καφέ, μία εκδότρια ταξιδιωτικών βιβλίων και η βοηθός της του κάνουν μία πρόταση που, όπως πιστεύουν, δεν μπορεί να αρνηθεί. Ο Φερέ θα πρέπει να ταξιδέψει στο Νορίλσκ, να φωτογραφίσει την πόλη και να καταγράψει τις εντυπώσεις του από την «πιο βόρεια και πιο μολυσμένη πόλη του πλανήτη».

Οι κυρίες είναι γοητευτικές, αλλά η πρόταση δεν είναι καθόλου δελεαστική. Ο συγγραφέας μας πρέπει να απαρνηθεί ένα ταξίδι στον ήλιο της Κολομβίας για να βρεθεί σε μία «πόλη που σαπίζει». Το Νορίλσκ είναι μία πόλη που φτιάχθηκε για τα γκουλάγκ, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους -60 C, είναι περιτριγυρισμένη από μία παγωμένη τούντρα και ο ποταμός δίπλα της, ο Γενισέι, είναι κόκκινος από τα τοξικά απόβλητα των ορυχείων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η είσοδος και η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη