Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
race_to_the_bottom1-6.jpg
[War on Want]

Οι αθέατες όψεις της ΤΤΙΡ

Στο δεύτερο κομμάτι της έρευνας του inside story για τη συμφωνία που θα αλλάξει ριζικά την σχέση Ευρώπης και ΗΠΑ στο εμπόριο και τις επενδύσεις, εξετάζουμε τις αλλαγές που σχεδιάζονται στους τομείς των φαρμάκων και της δικαιοσύνης και ρίχνουμε φως στην ανεξήγητη μυστικότητα που περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις.
[War on Want]

Η συμφωνία TTIP μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ (Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων), με την οποία ασχοληθήκαμε εκτενώς στο χθεσινό μας άρθρο, φαίνεται να μην αφήνει άθικτα τα ζητήματα υγείας και δικαιοσύνης.

Θα αλλάξει η πρόσβαση στα φάρμακα;

«Η ΤΤΙΡ καθιστά αδύνατη την πρόσβαση στα φάρμακα για δεκάδες χιλιάδες ασθενείς» λέει στο inside story ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και υπεύθυνος προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.  «Υπό το μανδύα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των φαρμακοβιομηχανιών, η σχετική συμφωνία αυξάνει τον χρόνο ισχύος της πατέντας ενός φαρμάκου. Ενώ σήμερα οριοθετείται στα 20 χρόνια, η ΤΤΙΡ μπορεί να την επεκτείνει με ειδική πρόβλεψη στα 25 έτη, ενώ εξετάζεται κάποια φάρμακα να μην έχουν χρονικό περιορισμό προστασίας. Παράλληλα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ, προωθείται η ευκολότερη χορήγηση πατέντας μέσω μικροαλλαγών σε κάποιο φάρμακο».

Το αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων βάζει νέα εμπόδια στην δημιουργία φτηνών γενόσημων φαρμάκων, με αποτέλεσμα όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν το πρωτότυπο φάρμακο να αποκλείονται από την θεραπεία. «Οι πατέντες διατηρούν πολύ ψηλά τις τιμές των φαρμάκων, σε επίπεδα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη