Απόρρητες δαπάνες και στην Πολιτική Προστασία

Τα «μυστικά κονδύλια» για εθνικούς λόγους προκαλούν κατά καιρούς έντονες πολιτικές προστριβές, θεωρούνται όμως αναγκαία στον σύγχρονο κόσμο. Τώρα επανέρχονται στην επικαιρότητα, αφού με νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προστίθενται στον προϋπολογισμό αντίστοιχες δαπάνες και για την Πολιτική Προστασία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μπαίνει σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

«Μυστικά κονδύλια». Όποιος στοιχειωδώς ασχολείται με την πολιτική, έχει ακούσει αυτόν τον δημοσιογραφικό όρο. Στη γλώσσα του δημόσιου λογιστικού λέγονται «ειδικές δαπάνες». Ενίοτε έχουν κι άλλες ονομασίες. Το ύψος τους δεν ανακοινώνεται ποτέ δημόσια, ούτε μπορεί κανείς να τα διακρίνει αυτόνομα σε έναν κωδικό του εκάστοτε Κρατικού Προϋπολογισμού (αλλιώς τι …μυστικά κονδύλια θα ήταν;).

Ανεξάρτητες έρευνες που έχουν διενεργηθεί μιλούν για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, πεποίθηση που ενισχύεται από όσα διαχρονικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Στο παρελθόν το ποσό φέρεται να ήταν αρκετά μεγαλύτερο. Όμως ακόμη και τα μυστικά κονδύλια επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση.

Είναι επισήμως γνωστό πως τέτοιου είδους δαπάνες προβλέπονται για τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών και τα διαχειρίζονται οι υπηρεσίες που τα υπουργεία αυτά εποπτεύουν. Εκείνες που έχουν σαν αντικείμενο την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και πρόσφατα, τα κονδύλια αυτά έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μεγάλων πολιτικών αντιπαραθέσεων. Σήμερα όμως επανέρχονται στην επικαιρότητα, επειδή καταγράφηκε μία νομοθετική επέκτασή τους. Έτσι εκτός από τις προαναφερόμενες υπηρεσίες, πλέον απόρρητες δαπάνες φαίνεται πώς έχει και ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας.

Νέες απόρρητες δαπάνες

Η σχετική πρόβλεψη καταγράφεται στο άρθρο 53 του νομοσχεδίου για τη νέα δομή της Πολιτικής Προστασίας, που τιτλοφορείται «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις». Το νομοθέτημα αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.