Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user livitsanos
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
offscreen10.jpg

Off Screen: Εκλογικός νόμος: Κυβερνησιμότητα ή ισοτιμία της ψήφου;

Αν και δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο (εκτός αν ξέρετε κάτι που δεν ξέρουμε!) το θέμα του εκλογικού νόμου απασχολεί έντονα τα πολιτικά κόμματα. Σύντομα μάλιστα η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει στο κοινοβούλιο. Είναι καλό να γνωρίζει κανείς τους λόγους που θα διχαστεί, ξανά, το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ο νέος εκλογικός νόμος θα βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών το επόμενο διάστημα. Πολλά θα ειπωθούν, θα γραφτούν και θα διαρρεύσουν. Ο τρόπος που εμείς, οι πολίτες, επιλέγουμε το κόμμα, ή πιο σωστά τα κόμματα που θα ασκήσουν την διακυβέρνηση της χώρας θα γίνει το επίδικο ζήτημα.

Σύντομα οι πολιτικές δυνάμεις θα διαβουλευθούν για το θέμα. Κάποιες θα συγκρουστούν μεταξύ τους και κάποιες θα ομονοήσουν. Όμως ανάμεσα σε όλα όσα θα ακούσουμε να μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ένα είναι το ουσιαστικό δίλημμα που προκύπτει: Αναλογικότητα ή κυβερνησιμότητα.

Με βάση αυτό το «δίπολο» διχάζονται επί δεκαετίες τώρα οι πολιτικοί σχηματισμοί. Μάλιστα, σε βάθος χρόνου δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίζουν στα λόγια ή στην πράξη διαφορετικές λύσεις – το εκλογικό σύστημα που κατά καιρούς τις βολεύει, κάποιες φορές κατά βάση αναλογικά εκλογικά συστήματα και άλλες ενισχυμένα εκλογικά συστήματα. Με προφανές κριτήριο την τρέχουσα πολιτική συγκυρία και το πρόσκαιρο όφελος. Η παρατήρηση αυτή αφορά το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος.

Τα ενισχυμένα και τα αναλογικά συστήματα

Όμως πριν από όλα ας δούμε τι είναι τα αναλογικά και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη