Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
cebeachumbrellas4171832.jpg
Παραλία Κατερίνης, καλοκαίρι 2017. [Βασίλης Βερβερίδης/Eurokinissi]

Οδηγός για αγανακτισμένους λουόμενους

Τι απαγορεύεται να βρίσκεται πάνω στην παραλία μας, πώς μπορούμε να αντιδράσουμε και μια εισαγωγή στις μαγικές δυνάμεις της Διαύγειας.
Παραλία Κατερίνης, καλοκαίρι 2017. [Βασίλης Βερβερίδης/Eurokinissi]

Από την στιγμή που τα κινήματα των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες πήραν δημοσιότητα, πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται πώς μπορούν κι αυτοί να εντοπίσουν παραβάσεις και να αντιδράσουν σε αυτές.

Μιλήσαμε με κινήματα και δικηγόρους, διαβάσαμε τη νομοθεσία και προσπαθήσαμε με απλό τρόπο να εξηγήσουμε τι δεν προβλέπεται να συναντάτε, όταν επισκέπτεστε μια παραλία για το μπάνιο σας – θα αναγνωρίσετε πιθανότατα όλα τα είδη παραβάσεων, καθώς φαίνεται να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου ελληνικού καλοκαιριού. Ακόμα, προσπαθήσαμε να αποσαφηνίσουμε αυτό το μαύρο κουτί της ελληνικής πραγματικότητας που γίνεται τροχοπέδη στη σχέση του πολίτη με το κράτος: την αρμοδιότητα. Μάθαμε λοιπόν πού πρέπει να απευθυνθείτε όταν εντοπίσετε παραβάσεις και τι προβλέπεται να κάνουν μετά από την καταγγελία σας οι αρμόδιες αρχές.

Όπως καταλαβαίνετε, το ρεπορτάζ ξεκινάει από την παράδοξη θέση, ότι ο πολίτης οφείλει να παίξει τον ελεγκτικό ρόλο των αρχών.

Ποιος είναι αρμόδιος για τις παραλίες;

Οι παραλίες υπάγονται στο κράτος κι αν έπρεπε να το πούμε πολύ απλά, η αρμοδιότητα γι' αυτές ανήκει στην κτηματική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτή χωρίζεται σε κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες, που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη