Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
cerefugeessitisi000_19i31t.jpg
Προσφυγόπουλο σε κατασκήνωση έξω από τη Μόρια, 25 Σεπτεμβρίου 2018. [Aris Messinis/AFP]

Το μοίρασμα της σίτισης των προσφύγων στα νησιά

Απροσδόκητες συμμαχίες εταιρειών πραγματοποιούνται σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μέσα από συνθήκες που προξενούν ερωτηματικά, ενώ οδηγούν σε έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικούς πόρους.
Προσφυγόπουλο σε κατασκήνωση έξω από τη Μόρια, 25 Σεπτεμβρίου 2018. [Aris Messinis/AFP]

Λέσβος, Λέρος, Σάμος, Χίος και Κως: την τελευταία τετραετία, τα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου δέχθηκαν συνολικά περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Από αυτούς άλλοι πέρασαν άμεσα στην ενδοχώρα, από όπου και μεταφέρθηκαν σε κάποια δομή φιλοξενίας ή συνέχισαν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, ενώ άλλοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι για καιρό σε κάποιο από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) που δημιουργήθηκαν σε αυτά τα νησιά.

Με δύο λόγια

Σχεδόν 100 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσω κοινοτικών πόρων για τη σίτιση των προσφύγων τα τελευταία χρόνια. Από αυτά, τέσσερα στα πέντε ευρώ αντιστοιχούν στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Λέρος, Χίος, Κως, Σάμος). Η κυβέρνηση είχε εξαρχής δεσμευτεί να προτιμήσει τοπικούς επιχειρηματίες για τις υπηρεσίες γύρω από τους πρόσφυγες, και πράγματι το πρώτο διάστημα τη σίτιση στα νησιά πρόσφεραν κυρίως ντόπιοι, με τις μεγάλες εταιρείες του χώρου να δραστηριοποιούνται στην ενδοχώρα. Όταν όμως αυτή πέρασε στο πρόγραμμα Cash της Ύπατης Αρμοστείας, με το οποίο φροντίζουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες για το φαγητό τους, το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών στράφηκε στα camps των νησιών, όπου

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη