Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
ΝΠΛς.

Μικρές βελτιώσεις φέρνει ο νέος νόμος για τα κόκκινα δάνεια

Περιορισμένα οφέλη για τους δανειολήπτες και δύο παραχωρήσεις στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις περιλαμβάνει ο νέος νόμος, που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί –χωρίς ιδιαίτερη πυγμή– να βάλει τάξη σε μία αγορά που ανθίζει τα τελευταία χρόνια, συχνά σε κόστος των δανειοληπτών: αυτή των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), που είναι γνωστές και ως servicers. Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα από τη Βουλή, με άσχετη τροπολογία της τελευταίας στιγμής εμφιλοχώρησαν και δύο διατάξεις που ικανοποιούν πάγια αιτήματα των servicers και διευκολύνουν τις δραστηριότητές τους.

Οι περισσότερες διατάξεις του νόμου αφορούν την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής οδηγίας του 2021 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων και την τροποποίηση παλαιότερων οδηγιών. Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα να θεσπίσουν και να δημοσιεύσουν τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν προς τη συγκεκριμένη οδηγία, η οποία εντάσσεται σε μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της ΕΕ: την καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ανάρτησή του στο facebook, που εξηγεί γιατί η «Νέα Αριστερά»

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη