Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
7060416957_5b7a247e09_o.jpg
Ατμοηλεκτρικός σταθμός Αγ. Δημητρίου. [ΔΕΗ/flickr]

Λιγνίτης: Το κόστος του κάρβουνου

Μια χώρα για να είναι ασφαλής πρέπει να έχει ενεργειακή αυτονομία, δηλαδή να παράγει ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που χρειάζεται από δικά της καύσιμα. Η Ελλάδα έχει τη τύχη να διαθέτει ένα υπέδαφος πλούσιο σε λιγνίτη. Πόσο ακριβά όμως πληρώνει το ρεύμα που παράγεται από αυτόν, προκειμένου να τον αξιοποιήσει; Το μέλλον του λιγνίτη στη χώρα μας είναι αμφίβολο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται να κρατηθεί ζωντανός.
Ατμοηλεκτρικός σταθμός Αγ. Δημητρίου. [ΔΕΗ/flickr]

Τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων εορτών “ήχησαν” σειρήνες στο ενεργειακό σύστημα της χώρας για την επάρκειά του. Ο συναγερμός έληξε με τη λειτουργία “στο φουλ” όλων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ (λιγνιτικών, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικών), των ανεξάρτητων παραγωγών (μονάδες φυσικού αερίου) και των παραγωγών ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

Η συγκυρία έδωσε την ευκαιρία στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ να παρουσιάσουν τις λιγνιτικές μονάδες ως τις μοναδικές «που μπορούν να καλύψουν τη συνολική ζήτηση, αποτρέποντας την κατάρρευση του συστήματος, εξασφαλίζοντας ομαλότητα και ισορροπία όλον το χρόνο, σε όλες τις καιρικές συνθήκες». Βεβαίως, όπως επισημάνθηκε ήδη, η κρίση δεν ξεπεράστηκε μόνο χάρη στον λιγνίτη. Στις 22 Δεκεμβρίου μόνο τα αιολικά πάρκα έδωσαν στο σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας περίπου 32.000 μεγαβατώρες, ενέργεια που αντιστοιχεί περίπου στο 30% της συνολικής, ίσως και περισσότερο (ακόμη δεν έχουν εκδοθεί τα στοιχεία Δεκεμβρίου του ΑΔΜΗΕ ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς το ποσοστό της συνεισφοράς τους).

Image
dei.jpg
Γραμμές υπερυψηλής τάσης στο Κάστρο Βοιωτίας. [ΔΕΗ/flickr]

Τα ερωτήματα ωστόσο τα οποία κλωθογυρίζουν στη δημόσια σφαίρα αφορούν πλέον στη βιωσιμότητα ενός συστήματος ηλεκτροπαραγωγής βασισμένου στο λιγνίτη και βεβαίως στις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη