Oι 25 λέξεις του 2016

Post-truth είναι η λέξη της χρονιάς κατά το Oxford Dictionaries. Ένας μικρός οδηγός για όλες τις λέξεις που μπήκαν στη ζωή μας το έτος που τελειώνει.
Χρόνος ανάγνωσης: 
4
'

Kάποιες λέξεις μπαίνουν στη ζωή μας ξαφνικά, λόγω ενός γεγονότος (για παράδειγμα, η λέξη «masturdate» ήταν επινόηση του κωμικού Κόναν Ο’ Μπράιαν σε εκπομπή του 2006) και άλλες υπάρχουν από καιρό, αλλά για κάποιο λόγο γίνονται τρομερά επίκαιρες.

Η λέξη της χρονιάς «post-truth» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1992 σε ένα δοκίμιο του Σερβοαμερικανού συγγραφέα Steve Tesich για το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρα και τον Πόλεμο του Περσικού Κόλπου, αλλά το 2016 χρησιμοποιήθηκε από τα μέσα 2.000% περισσότερες φορές από ό,τι το 2015. Η «alt-right» υπάρχει από το 2008, αλλά πλέον μπήκε και στο Λευκό Οίκο, ενώ οι εκλογές μας έμαθαν τη λέξη «trumpatized» καθώς κάπως έπρεπε να περιγράψουμε αυτό που πάθαμε όλοι στις 9 Νοεμβρίου όταν κοιτάζαμε το κενό χωρίς να μπορούμε να μιλήσουμε. Πώς ξεπερνιέται το τραύμα; Με λίγο Hygge, τη λέξη που εμφανίζεται σε 20 νέους τίτλων βιβλίων στην Βρετανία και καλείται να περιγράψει τη δανέζικη έννοια θαλπωρής με ζεστές κάλτσες, κακάο και αγαπημένους ανθρώπους.

Οι λέξεις που μάθαμε φέτος

Adulting: Το να συμπεριφέρεσαι ως ώριμος άνθρωπος, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις σου. Ξεκίνησε από ένα meme με ένα σκυλάκι ξαπλωμένο στα πατώματα που έλεγε «I can’t adult today, please don’t make me adult».

Agapecious: Τώρα ανακάλυψαν οι Βρετανοί την ελληνική λέξη «αγαπούλας».

Αlt-Right: Πολιτική ομάδα των ΗΠΑ με υπερσυντηρητική και αντιδραστική ιδεολογία, που απορρίπτει την κατεστημένη πολιτική και χρησιμοποιεί τα online μίντια για να σπείρει αμφιλεγόμενες ειδήσεις. Σκέψου ΑΝΕΛ και ψεκασμούς.

Βeardtastic: Το να έχεις μια τέλεια facial hair day, να έχεις πετύχει το μούσι σήμερα.

Brexit: Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Brexiteer: Αυτός που ήθελε να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ.

Bu-jo: To YouTube πλημμύρισε από βίντεο με οδηγίες για το πώς να κρατάς ένα μοντέρνο ημερολόγιο. Διάβασε το άρθρο μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Chemsex: Όταν γκέι άνδρες παίρνουν συνθετικά ναρκωτικά για να κάνουν σεξ με άλλους άνδρες που γνωρίζουν στο Διαδίκτυο. Το έγραψε η Guardian το 2015 λόγω ενός άρθρου σε LGBT σάιτ, αλλά ήταν η καταδίκη ενός σίριαλ κίλερ φέτος στην Βρετανία που καθιέρωσε τη λέξη.

Clicktivism: Το να υποστηρίζεις έναν πολιτικό ή κοινωνικό σκοπό μέσω Διαδικτύου με online υπογραφές ή δημοσιεύσεις στα κοινωνικά μέσα, αντί για πιο ουσιαστική συμμετοχή.

Dahlesque: To να θυμίζεις τα χαρακτηριστικά του έργου του Ρόαλντ Νταλ. Το Oxford Dictionaries εισήγαγε τη λέξη φέτος μάλλον ως φόρο τιμής στα 100 χρόνια από τη γέννησή του παραμυθά (φυσικά είχαμε κι εμείς άρθρο).

Freemium: Επιχειρηματικό μοντέλο, συνήθως διαδικτυακό, όπου οι βασικές υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και πρέπει να πληρώσεις για να “ξεκλειδώσεις” τις πιο εξειδικευμένες.

Gender-fluid: Το άτομο που δεν αναγνωρίζεται ως θηλυκό ή αρσενικό, ανδρόγυνο. Δεν έχει σχέση με την σεξουαλική ταυτότητα.

Glamping: Γράψαμε ολόκληρο άρθρο για τη τάση του πολυτελούς κάμπινγκ.

Glass cliff: Όταν μια γυναίκα ή ένα μέλος μειονότητας καταφέρνει να φτάσει σε θέση εξουσίας κάτω από δύσκολες συνθήκες και με υψηλό κίνδυνο αποτυχίας. Ένα βήμα παραπέρα από την γυάλινη οροφή.

Hygge: Μάλλον επιβλήθηκε από τους Βρετανούς που έπαθαν υστερία με τη δανέζικη λέξη που σημαίνει αυτό το ζεστό κύμα που σε κατακλύζει όταν τρως υπό το φως των κεριών με την οικογένειά σου ενώ όλοι φοράτε άνετα πουλόβερ.

Jomo: Σημαίνει Joy of Missing Out και είναι η απάντηση στο Fomo (Fear of Missing Out) που μας βασάνιζε όταν μαθαίναμε ότι οι φίλοι μας ήταν όλοι μαζεμένοι στο Galaxy την μέρα που είχαμε αποφασίσει να κάτσουμε μέσα.

Mindfulness: Γράψαμε άρθρο για αυτή τη μέθοδο διαλογισμού που φέτος εξαπλώθηκε στα πέρατα της Γης.

Mansplain: Όταν ένας άνδρας εξηγεί κάτι σε μια γυναίκα σαν να είναι ηλίθια, με ύφος γεμάτο συγκατάβαση. Συνήθως συμβαίνει αφού την έχει διακόψει (manterrupt) την ώρα που μιλούσε. Ο όρος υπάρχει από πέρσι, αλλά τον νιώσαμε στο πετσί μας με τις αμερικανικές εκλογές.

Non-apology: Μια δήλωση που μοιάζει με απολογία, όμως δεν αναγνωρίζει το λάθος ή την ευθύνη εκείνου που την κάνει ή δεν εμπεριέχει συγγνώμη. Μια απολογία που στην πραγματικότητα γίνεται για τυπικούς λόγους και δεν είναι αληθινή.

Post-truth: H λέξη της χρονιάς κατά το Oxford Dictionaries. H εποχή που κατακλυζόμαστε από ψεύτικες ειδήσεις (fake news ήταν η λέξη της χρονιάς κατά το λεξικό Macquarie), κυρίως κάποιων εφήβων στα Σκόπια, κυρίως για να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της Alt-Right. Το πρόθεμα «post» τονίζει ότι το ψέμα έχει ήδη συμβεί, διανύουμε πια την εποχή που βιώνουμε τα αποτελέσματά του.

Textashionship: Mια σχέση που υπάρχει μόνο μέσω μηνυμάτων.

Trumpatized: Δεν το πιστεύεις ότι βγήκε ο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δεν είναι δυνατόν, είσαι τραυματισμένος.

Tsundoku​: To να αγοράζεις βιβλία που στοιβάζονται χωρίς να τα διαβάζεις.

Υoda: Ένας άνθρωπος που ενσαρκώνει τα χαρακτηριστικά του ήρωα του Star Wars, ένας σοφός, ένας γκουρού.

Yogalates: Μέθοδος που συνδυάζει τις ασκήσεις Πιλάτες με τις στάσεις και αναπνοές της γιόγκα. Υogacise: Ασκήσεις γιόγκα.

Wexting: (Walking + texting), το να περπατάς και να στέλνεις μηνύματα ταυτόχρονα.

Εικόνα michelakou_margarita
Αρχισυντάκτρια του inside story. Εργάζεται στα περιοδικά εδώ και 25 χρόνια. Ήταν στην αρχική ομάδα της Athens Voice και διευθύντρια του Marie Claire. Τα τελευταία χρόνια δούλεψε κυρίως σε apps και περιοδικά για τους ξένους επισκέπτες της χώρας. Ένα ήταν στα κινέζικα.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.