Φύση δυσανάγνωστη: Η κυκλαδίτικη χλωρίδα

Μυρίζουμε αλλά δεν ανακαλύπτουμε την πηγή. Αυτή είναι κρυμμένη. Το φυτό που μυρίζει δια-θερίζει. Μαζεύει την δραστηριότητα του και κρύβεται. Αν δεν είναι αλμυρίκι, σκίνος, φραγκοσυκιά ή αγαύη, είναι σχεδόν αόρατο. Μόνο αν το πατήσεις, κατά λάθος ή από περιφρόνηση, βγάζει οσμή το θυμάρι, το ελίχρυσο, η άγρια λεβάντα. Και τότε μπορεί να υποψιαστείς τον πλούτο του, αυτόν που μόνο οι ειδικοί γνωρίζουν.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'

Η εμπειρία της καλοκαιρινής απόδρασης στις Κυκλάδες είναι μοναδική και αναντικατάστατη για όλους μας. Είναι θεμελιώδης στον βίο μας η ανάμνηση του νησιώτικου τοπίου, το κλεφτό υπνάκι κάτω από τα αλμυρίκια και η ομορφιά του ανθρώπινου κορμιού που ανα-βαπτίζεται στην αλμύρα. Εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες φυλάγονται σε συρτάρια και σκληρούς δίσκους παλεύοντας να την κρατήσουν ζωντανή.

Ποιος ενδιαφέρθηκε για την χλωρίδα των Κυκλάδων; Μάλλον μόνο όσοι έτυχε να πάνε Πάσχα. Τι θυμάται ο καθένας από την χλωρίδα του καλοκαιριού; Τίποτα, μια ξεραΐλα. Δρόμοι κατά κανόνα δύσκολοι που μας δημιουργούν άγχος όταν τους διασχίζουμε με το μηχανάκι ή το αυτοκίνητο πόλης. Μονοπάτια στα οποία περπατάνε μόνο κάτι περίεργοι Γάλλοι. Ξερολιθιές που –για δες, ρε παιδί μου–καλλιεργούσαν κάποτε οι άνθρωποι. Δεν έχουμε κι ένα γαϊδούρι να ανέβουμε να δούμε το εκκλησάκι ή το ερειπωμένο κάστρο. Ακτές ανεξερεύνητες –πού να πας με τις σαγιονάρες, άσε εδώ στην αμμουδιά είναι μια χαρά. Ο ήλιος καίει πολύ. Δεν μπορούμε να πάμε τώρα. Μια άλλη φορά πρέπει να έρθουμε Πάσχα. Την Άνοιξη είναι πιο ωραίες οι Κυκλάδες. Κλισέ και εκκρεμότητες. Πώς να ανακαλύψει κάποιος την φύση υπό τέτοιες συνθήκες; Ο μύθος του τίποτα διαιωνίζεται. Διότι όντως πρόκειται περί μύθου. Το μόνο που έχει εισβάλλει μέσα μας είναι οι μυρωδιές, η αποφορά των αιθέριων που παρασέρνονται από τον αέρα εξατμισμένα από τον καυτό ήλιο.

 

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.