Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
untitled-4.jpg

Kitscherella

Κιτς αντικείμενα από την συλλογή του Γιάννη Μπουτάρη εκτίθενται από το Σάββατο στην γκαλερί a.antonopoulou. O δήμαρχος εξηγεί πώς το αναπόφευκτο του κιτς, αυτό που θέλγει και απωθεί ταυτόχρονα, μοιραία θα οδηγούσε στην επανεκτίμησή του.

Το Xάος των Aναμνήσεων στην γκαλερί a.antonopoulou.art είναι μία έκθεση απολαυστική και απόλυτα σύγχρονη. Μιλά για έναν άνθρωπο, τον συλλέκτη, για μία συλλογή και για όλους όσους την επανερμηνεύουν, για το κιτς και τη σύγχρονη αισθητική. Πίσω από αυτήν υπάρχουν διαφορετικές ιστορίες, η καθεμία με άλλη κατεύθυνση και απόχρωση. Καταρχήν υπάρχει η ιστορία του συλλέκτη.

Αντίθετα από την εντύπωση που ίσως κάποιος να αποκόμιζε από αυτόν καταιγισμό αντικειμένων που ανήκουν στην σφαίρα του κιτς, δεν υπάρχει καμία μονομανία πίσω από την συλλογή –ο Γιάννης Μπουτάρης δεν θεωρεί καν τον εαυτό του συλλέκτη. «Δεν έχω την αίσθηση ότι φτιάχνω μία συλλογή. Δεν είμαι συλλεκτικός τύπος. Δεν μαζεύω πράγματα. Κατά καιρούς κάνω εκκαθαρίσεις. Η συλλογή ξεκίνησε για πλάκα. Όλα αυτά τα αντικείμενα τα συνέλεξα από το 1980 και μετά, όταν κατά την διάρκεια των ταξιδιών μου ανά τον κόσμο για να προωθήσω τα κρασιά μας, συναντούσα αντικείμενα κάπως τυχαία. Στην αρχή αγόραζα μόνο από τα καταστήματα των αεροδρομίων, σιγά σιγά έψαχνα περισσότερο» εξηγεί. Είχε προηγηθεί μία πρώτη συλλογή από παιδικά παιχνίδια την οποία δώρισε στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Image
apo_ti_syllogi_ton_kits_antikeimenon_toy_g._mpoytari_w.jpg
[Studio Vaharidis]

Αν στα κίνητρα των συλλεκτών έχουν αποδοθεί κατά καιρούς

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη