Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
cover-kina.jpg
Zhang Kechun, People Crossing the Yellow River with a Photo of Mao Zedong, Henan, 2012, Inkjet Print © Zhang Kechun.

Κίνα: Η νέα υπερδύναμη της Τέχνης

Οι νέοι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι στήνουν συλλογές και ανοίγουν μουσεία. Όμως ξέρουν τι κάνουν; H τέχνη της Κίνας είναι κάτι περισσότερο, συχνά άγνωστο σε εμάς. Τρεις εκθέσεις στην Αθήνα γύρω από την Κίνα και τον πολιτισμό της θέτουν στο προσκήνιο την ισχύ της χώρας και τις γέφυρες με την Δύση.
Zhang Kechun, People Crossing the Yellow River with a Photo of Mao Zedong, Henan, 2012, Inkjet Print © Zhang Kechun.

Στην χώρα του 1,4 δισεκατομμυρίου ανθρώπων και της ανοδικής πληθυσμιακής πορείας, στην Κίνα της δυναμικά ανερχόμενης οικονομίας και της διευρυνόμενης επενδυτικής πολιτικής, στη χώρα ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου αλλά και της μαζικότητας του «made in China», στην Κίνα της εξωστρέφειας αλλά και της εσωστρέφειας, το ποιους αφορά η τέχνη και με ποιο τρόπο είναι ένα μεγάλο και πολύπλευρο θέμα.

Δεν έχεις χρόνο; Πάτα ΕΔΩ!

Mέσα σε επτά χρόνια άνοιξαν 104 ινστιτούτα Κομφούκιος στον κόσμο. Η Κίνα επενδύει στην πολιτιστική της πολιτική όσο κανένα άλλο κράτος εγκαινιάζοντας 100 μουσεία τον χρόνο, απόρροια του ανοίγματος στη Δύση. Αλλά και της εμφάνισης πάνω από 150 Κινέζων δισεκατομμυριούχων που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια από τα κτηματομεσιτικά, το Χρηματιστήριο και τη βιομηχανία και έχουν προκαλέσει τη ραγδαία δημιουργία μεγάλων συλλογών τέχνης και ιδιωτικών μουσείων στην Κίνα και μαζί το ενδιαφέρον της Δύσης για αυτή τη νέα αγορά. Όμως ξέρουν αυτοί οι συλλέκτες τι κάνουν; Προωθούν την τέχνη της χώρας τους ή κυνηγούν τους Πικάσο; Όπως και να έχει, η κινεζική τέχνη είναι άκρως ενδιαφέρουσα και αυτήν την στιγμή η Αθήνα φιλοξενεί τρεις εκθέσεις που προσπαθούν να μας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη