Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
coparenting.jpeg

Η συνεπιμέλεια ενάμιση χρόνο μετά

Ζητούν πιο συχνά οι μπαμπάδες την από κοινού επιμέλεια των παιδιών τους, μετά τον χωρισμό; Και ποια είναι τα κίνητρα;

Λίγο προτού μπει το 2021, ξεκίνησε η δημόσια συζήτηση του τότε επικείμενου νομοσχεδίου για την από κοινού άσκηση της επιμέλειας των παιδιών μετά από τον χωρισμό των γονέων. Στη διαβούλευση το νομοσχέδιο συγκέντρωσε 14.814 σχόλια, κάτι που από μόνο του έδειξε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που συγκέντρωνε το θέμα. Πάρα πολλά άρθρα γράφτηκαν τότε για τα υπέρ και τα κατά του, και όλοι είχαν την άποψή τους για το τι θα ήταν σωστό και τι όχι. Ενάμιση χρόνο μετά την ψήφισή του, επικοινωνήσαμε με επαγγελματίες του πεδίου για να μάθουμε τις αλλαγές που έχουν δει πρακτικά να συμβαίνουν, με τον νόμο 4800/2021 για τη συνεπιμέλεια.

Τι συνέβαινε παλιά;

«Πρώτα από όλα δεν είναι σωστή η λέξη συνεπιμέλεια, αυτός είναι ένας όρος που επιβλήθηκε από τους συλλόγους των μπαμπάδων. Ο σωστός όρος είναι “άσκηση της επιμέλειας από κοινού”, από τους δύο γονείς». Έτσι ξεκινάει την κουβέντα μας ο Παναγιώτης Νικολόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής αστικού δικαίου της νομικής σχολής Αθηνών και δικηγόρος.

Με τον νόμο που ίσχυε προηγουμένως, ακόμα και όταν ένα ζευγάρι χώριζε συναινετικά, έπρεπε να συμφωνήσουν από κοινού ποιος θα αναλάμβανε την επιμέλεια του παιδιού, την καθημερινή φροντίδα του δηλαδή –είτε ο ένας από τους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη