Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
ranergoice.jpg
[Louisa Gouliamaki/AFP]

Η «μαύρη» ανεργία στην Ελλάδα

Αν οι άνεργοι της Ελλάδας ήταν ανεβασμένοι σε μία θεατρική σκηνή, ο ένας στους τρεις θα ήταν κρυμμένος πίσω από την αυλαία. Αυτοί είναι οι «υποαπασχολούμενοι» Έλληνες, που δεν υπολογίζονται στις επίσημες στατιστικές, αλλά είναι άνεργοι με άλλο όνομα. Και πλέον το αναγνωρίζει και η ίδια η ΕΚΤ.
[Louisa Gouliamaki/AFP]

Ο Γιάννης είναι ένας από τους 257.877 Έλληνες που υποαπασχολούνται. Εργάζεται λίγες ώρες ή μέρες, με αμοιβή κάτω από το όριο της φτώχειας και ενώ αναζητά και επιθυμεί μία θέση πλήρους απασχόλησης, δεν μπορεί να βρει. Ο Κώστας, από την άλλη, ανήκει στην κατηγορία των 175.391 πολιτών που επιθυμούν να εργασθούν, αλλά κουράστηκαν να αναζητούν δουλειά. Τον τελευταίο μήνα δεν χτύπησε καμία πόρτα.

Ο Γιάννης και ο Κώστας έχουν ένα κοινό στοιχείο, πέρα από την άδεια τσέπη: δεν «μετράνε» ως άνεργοι στις επίσημες στατιστικές. Είναι οι λεγόμενοι «αφανείς» άνεργοι, αφού ο ορισμός της ανεργίας ανά την ΕΕ (όπως ορίζεται από τη Eurostat) αποκλείει μεταξύ άλλων όποιον δεν αναζήτησε εργασία τον προηγούμενο μήνα και όποιον υποαπασχολείται. Αυτοί επίσημα λέγονται «υπο-χρησιμοποιούμενοι», μία μάλλον άχαρη μετάφραση του underutilised.

Image
rlabourunderu.jpg
Το πρόβλημα των «υπο-αξιοποιημένων» στην ΕΕ.

Το inside story παρουσιάζει τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΚΤ και της Eurostat για την κατηγορία αυτή των πολιτών και επιπλέον επεξεργάζεται και αναδεικνύει τα τελευταία αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία. Και τα δύο μαζί, αποκαλύπτουν πόσο μεγαλύτερο είναι το πραγματικό πρόβλημα της ανεργίας, όταν παραμεριστεί η «κουρτίνα» των στατιστικών ορισμών.

Το παρόν και το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη