Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Guest Editor:
cover-xreos3b.jpg
Οι πρωθυπουργοί που κλήθηκαν να διαχειριστούν το βάρος του χρέους, όπως αυτό εξελίχθηκε μετά το 2009.

Η Εξέλιξη του Χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας

Μια πιο καθαρή εικόνα του χρέους.
Οι πρωθυπουργοί που κλήθηκαν να διαχειριστούν το βάρος του χρέους, όπως αυτό εξελίχθηκε μετά το 2009.

Σχεδόν οκτώ χρόνια τώρα, το δημόσιο χρέος έχει μπει στη ζωή μας. Όλοι έχουμε μάθει πολλά. Όμως ακόμη και σήμερα επικρατεί σύγχυση για το πραγματικό ύψος, αλλά και για τη διαχείριση του χρέους από την εκάστοτε κυβέρνηση. Μέρος της θολής εικόνας οφείλεται στα διαφορετικά πρότυπα καταγραφής του –άλλο μέρος οφείλεται στην επικοινωνιακή διαχείριση της εκάστοτε κυβέρνησης.

To inside story εγκαινιάζει την ενότητα «Δημόσιο Χρέος» και επιχειρεί να δώσει μια πιο καθαρή εικόνα για το μέγεθος και την εξέλιξή του. Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά δημοσιευμένα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ, παρουσιάζει τις λεπτομέρειες της εικόνας του χρέους –και της διαχείρισής του, με γραφικά και με σύντομο σχολιασμό.

Ως «ονομαστικό» χρέος επιλέγουμε το συνολικό δημόσιο χρέος, όπως καταγράφεται στο τριμηνιαίο Δελτίο Χρέους του ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ –αυτό καθορίζει και τη συχνότητα ανανέωσης του κεντρικού γραφήματος που παρουσιάζει το inside story. Σε σχέση με το κατά ΕΛΣΤΑΤ/Eurostat χρέος, το «ονομαστικό» συμπεριλαμβάνει και τα repos του δημοσίου, είναι δε ακριβώς αυτό που χρησιμοποιείται ως βάση αναφοράς μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Σημειώνεται πως το Δελτίο Χρέους δημοσιοποιείται κατά νόμο 50 ημέρες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη